Для українців індекс борщу, як для американців – індекс Біг-Маку, коли за вартістю каструлі популярної української страви можна визначити реальну купівельну спроможність пересічного жителя України. «Слово і діло» вже досліджувало, скільки каструль борщу можна зварити на мінімальну зарплату, а сьогодні пропонуємо подивитись, як змінювалася вартість страви протягом 2014-2020 років.
Рецепт нашого борщу: 300 грамів свинини, 500 грамів картоплі, 500 грамів буряка, 200 грамів моркви, 300 грамів капусти, 200 грамів цибулі, 90 грамів томатної пасти, 30 грамів соняшникової олії, 200 грамів сметани.
Ціни на продукти наші аналітик брали за даними Держстату, отже, вартість 5-літрової каструлі борщу у 2014 році становила 30,96 грн. Наступного року борщ подорожчав і каструля страви коштувала 34,22 грн. (+10,5%). У 2016 році така ж каструля борщу вже коштувала 46,85 грн (+36,9%).
У 2017 році каструля борщу подешевшала до 45,29 грн (-3,3%), але наступного року додала в ціні – 59,36 грн (+31,1%). У 2019 році за таку ж каструлю борщу вже треба було віддати 74,01 грн (+24,7%).
Станом на березень 2020 року каструля борщу коштувала 69,80 грн.
Отже, у 2020 році можна зварити 2,2 літри борщу за його ціною у 2014 році (30,96 грн/5 л). Тобто борщовий набір подорожчав більш ніж удвічі.
Раніше «Слово і діло» дослідило, як змінилися ціни, курс валют, комунальні тарифи та основні економічні показники за рік з моменту обрання Зеленського президентом.
Також ми подивились історію бюджетного процесу в Україні та з’ясували, що 2020 рік поки рекордний за прогнозованим розміром дефіциту державного кошторису.
Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps
ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM
найважливіше від «Слово і діло»