Скільки мостів та медустанов було зруйновано та відновлено під час великої війни

Читать на русском

У ході повномасштабного російського вторгнення українській інфраструктурі, за оцінкою Київської школи економіки на початок року, було завдано збитків у розмірі мінімум 155 млрд доларів. Найбільше збитків було завдано житловому фонду – пошкоджено або зруйновано десятки багатоповерхових та приватних будинків, гуртожитків. Крім того, окупанти зруйнували дороги, майже 4 тисячі закладів освіти, майже 2 тисячі закладів культури та інші об'єкти. Сьогодні «Слово і діло» пропонує подивитися, скільки в ході бойових дій було зруйновано мостів та медичних закладів та скільки вдалося відновити вже зараз.

У ході війни було зруйновано 346 мостів та близько 1,5 тисячі медичних закладів. Скільки вдалося відновити – на інфографіці.
Руйнування і відновлення мостів під час великої війниСлово і ділоЗображення максимального розміру (відкриється в новому вікні)

З початку повномасштабної війни в Україні, за інформацією Державного агентства по відновленню та розвитку інфраструктури, було зруйновано 346 мостів, майже половина з них – на державних дорогах.

В 2022 році вдалося відновити 8 мостів, а в 2023-му – 21. Мости відновлювали у Київській, Чернігівській, Сумській, Житомирській та інших областях. Будівельні роботи ведуться також на десятках об'єктів у Житомирській, Київській, Чернігівській, Харківській, Херсонській та Миколаївській областях.

Замість частини зруйнованих мостів було встановлено тимчасові переправи: в 2022-му – 78, в 2023-му – 115.

Російські війська в ході війни також пошкодили близько 1,5 тисячі медичних закладів – лікарень, амбулаторій, поліклінік, пологових будинків тощо. Ще 204 об'єкти повністю зруйновані та відновленню не підлягають. Найбільші руйнування у Київській, Чернігівській, Харківській, Донецькій, Миколаївській, Херсонській, Дніпропетровській та Запорізькій областях. Яка ситуація із руйнуваннями медустанов на окупованих територіях – невідомо.

У ході війни було зруйновано 346 мостів та близько 1,5 тисячі медичних закладів. Скільки вдалося відновити – на інфографіці.
Руйнування і відновлення медзакладів під час великої війниСлово і ділоЗображення максимального розміру (відкриється в новому вікні)

За два роки вдалося повністю відновити 509 медичних закладів, ще 356 – або відновлені частково, або перебувають у процесі відновлення.

Відновили об'єкти на деокупованих територіях, а також установи, які отримали невеликі пошкодження. Найактивніше відновлення відбувається у Київській, Харківській, Чернігівській, Миколаївській та Дніпропетровській областях.

Нагадаємо, станом на середину лютого вартість реконструкції та післявоєнного відновлення України зросла до 486 млрд доларів (452,8 млрд євро).

До речі, конфіскація заморожених російських активів на суму 300 млрд доларів на користь України могла б покрити значну частину величезних витрат на відновлення та оборону.

На інфографіці «Слово і діло» – які українські міста повністю або частково зруйновані окупантами.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: