НАБУ і САП викрили злочинну організацію на Чернівецький митниці

Читать на русском
Антикорупційні органи правопорядку викрили одинадцятьох фігурантів справи про ймовірні зловживання під час ввезення товарів через митницю.

Національне антикорупційне бюро та Спеціалізована антикорупційна прокуратура викрили злочинну організацію, яка діяла на Чернівецькій митниці і завдала 290 млн грн збитків.

Про це повідомляють прес-служби органів.

За інформацією «Слово і діло» з власних джерел, у справі фігурують чернівецький бізнесмен Юрій Кушнір (є обвинуваченим в одній зі справ НАБУ і САП), колишній начальник Чернівецької митниці Микола Салагор та два посадовця митниці Микола Нікулеску та Геннадій Поцелуйко.

«САП та НАБУ викрито та припинено діяльність злочинної організації, яка складалася з 3 організованих груп, що діяли на Чернівецькій митниці. До складу злочинної організації входили 11 осіб, у тому числі колишній начальник митниці, колишній депутат Чернівецької обласної ради та ще два керівники митниці. Їхні дії кваліфіковано за ч. 1 ст. 255, ч. 2 ст. 364, ч. 3 ст. 212, ч. 4 ст. 345-1, ч. 3 ст. 368, ч. 4 ст. 369 КК України», – інформує САП.

Як стверджують у НАБУ, учасники організували незаконне ввезення через митний пост «Вадул-Сірет» товарів з Туреччини (одяг, взуття, аксесуари), оформлюючи транспорт з ними як порожній або маскуючи їх іншими товарами зі значно меншою митною вартістю.

За останньою схемою, службові особи митного поста на підставі підроблених документів забезпечували позачерговий пропуск вантажівок без проведення митного огляду. Надалі транспорт їхав до складів підприємців, де високоліквідні товари вивантажували та реалізовували, а завантажені замість них товари прикриття доставляли на митний пост «Чернівці» для завершення оформлення та сплати занижених платежів.

«Одного співорганізатора злочинної організації та чотирьох учасників затримано в порядку ст. 208 КПК України. Здобуття низки доказів і встановлення збитків у справі стало можливим завдяки співпраці із компетентним органам Туреччини, Болгарії, Румунії, Чехії та Словаччини. Тривають слідчі дії з метою встановлення всього кола учасників злочинної організації», – додали в НАБУ.

Нагадаємо, НАБУ і САП викрили злочинну організацію, яка займалася зловживаннями на Волинській митниці. Її члени забезпечували незаконну мінімізацію митних платежів за схемами так званого «чорного» та «сірого» імпорту, чим заподіяли державі понад 475 млн грн збитків. Пізніше про підозру повідомили новим фігурантам.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: