У Пентагоні пояснили, для чого дали Україні ATACMS

Читать на русском
Мета надання нових ATACMS – чинити більший тиск на Крим, де зосереджені російські повітряні та наземні сили, заявили у Пентагоні.
Фото: lockheedmartin.com

У Міністерстві оборони США пояснили, що метою надання Києву далекобійних ракет типу ATACMS було посилення тиску на російські сили на окупованих територіях України, зокрема у Криму.

Про це пише The New York Times.

Далекобійні ракети для України від союзників: спільне та відміннеРакети Storm Shadow, SCALP та Taurus летять зі швидкістю 1000-1100 кілометрів за годину. Ще швидше досягає цілі ATACMS. Докладніше – на інфографіці.

Зазначається, що Україна отримала версію армійських тактичних ракетних систем більшої дальності, відому як ATACMS, після багатомісячних запитів. Нові ракети дають Україні майже вдвічі більшу дальність удару – до 300 кілометрів – порівняно з версією зброї середньої дальності, яку вона отримала від США минулого жовтня.

«Ця зброя має бути спочатку зосереджена на зміцненні оборони України», – цитує NYT представника Пентагона.

Нова система може проникати глибше в окуповані росією частини України і націлюватись на вузли постачання російських військ.

«Метою нових систем великої дальності є посилення тиску на Крим, центр російських повітряних і сухопутних сил, де наразі рф має відносно безпечний притулок», – зазначив високопосадовець оборонного відомства.

Представники Пентагона відмовилися назвати точну кількість систем, які були відправлені в Україну.

Нагадаємо, адміністрація президента США Джо Байдена таємно відправила Україні ATACMS більшої дальності. Вони були частиною поставки на суму 300 мільйонів доларів, оголошеної в березні, яка стала першим новим пакетом допомоги для країни після того, як наприкінці грудня закінчилося фінансування.

Ціллю першого удару ATACMS 17 квітня була російська авіабаза в окупованому Джанкої, яка є ключовим логістичним центром військ рф на півночі Криму.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: