Алкоголь під час війни: чи почали українці більше пити

Читать на русском

Суцільний стрес, у якому українці живуть після початку повномасштабної війни, може спонукати до більш частого вживання алкоголю – для «розслаблення» та «підняття морального духу». Але медики попереджають, що боротися зі стресом спиртними напоями небезпечно: алкоголь підвищує тривожність та посилює депресію, знижує здатність адекватно мислити та приймати раціональні рішення, що в нинішній ситуації може бути небезпечним для життя. Чи стали українці пити більше під час війни, можна дізнатися з інфографіки «Слово і діло».

Наприкінці 2023 року КМІС за підтримки Всесвітньої організації охорони здоров'я провів опитування щодо культури споживання алкоголю в Україні.

Опитування показало, що алкоголь споживають 77,4% опитаних: 80,1% чоловіків та 75,2% жінок. Споживання алкоголю найбільш поширене у віковій групі 18-29 років – 86,3%. У віці 30-44 років випивають 80,6% українців, 45-59 років – 80,7%, старше 60 років – 66,5%.

Опитування показало, що найпопулярнішим алкоголем в Україні є вино (56,1%), пиво (50,5%) та міцні напої (49,6%).

Цікаво, що найчастіше алкоголь вживають українці з вищим соціально-економічним статусом (освітою та доходом). Але середній обсяг і частота споживання спиртних напоїв вища у людей із нижчим соціально-економічним статусом.

Українці найчастіше п'ють у себе вдома (71,3%) та в гостях (47,2%). У кафе, барі чи ресторані випивають 14,1% опитаних, на вулиці – 9,5%.

З початком повномасштабного вторгнення частка українців, які зменшили споживання алкоголю, значно перевищила частку тих, хто збільшив. Так, за даними опитування, 21,5% українців стали випивати менше, а 6,8% – взагалі припинили вживати. Ще 5,5% опитаних почали пити більше після початку великої війни, 2,9% повернулися до споживання алкоголю після утримання. У 42% українців на тлі війни нічого не змінилися.

Раніше «Слово і діло» писало, як війна може вплинути на здоров'я українців.

Нагадаємо, у грудні 2022-го Верховна рала ухвалила закон про посилення відповідальності для військових за вживання наркотиків та алкоголю.

З інфографіки «Слово і діло» можна дізнатись, скільки тривав «сухий закон» в обласних центрах України.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: