Зеленський у День пам'яті та перемоги над нацизмом: сьогодні ідеї Гітлера звучать російською мовою

Читать на русском
Світ проспав відродження нацизму о п'ятій ранку 24 лютого 2022-го, заявив Володимир Зеленський у День пам'яті та перемоги над нацизмом у Другій світовій війні.
Фото: Офіс президента України

Світ проспав відродження нацизму, коли о п'ятій ранку 24 лютого 2022 року росія напала на Україну. З кожним новим злочином рф доводить, що нацизм відродився, тільки з новим маркуванням – «Зроблено в росії».

Про це президент Володимир Зеленський заявив у зверненні з нагоди Дня пам'яті та перемоги над нацизмом у Другій світовій війні.

Залишилося тільки застрелитися в бункері: як путін йде слідами ГітлераРосійський президент наполегливо йде слідами лідера нацистської Німеччини. Фінал, сподіваємося, буде таким самим. На інфографіці – що спільного у путіна та Гітлера.

Звернення було записано у підвалі села Ягідне у Чернігівській області, де окупанти майже місяць тримали 350 місцевих мешканців. Зеленський зазначив, що Ягідне – лише один приклад того, що росія хоче зробити з Україною та цілим світом.

«Одне село, але воно відображає всю суть путінського бачення світу. Справжні цілі. Заганяти під землю всіх, хто хоче жити вільно. Загнати в підвал ціле село, а далі – ще одне, інше, а далі – усю Україну, а врешті загнати в підвал цілий світ. Для рф це просто етапи божевільного плану: ув’язнити свободу в гетто. Концтабір під назвою «рускій мір». Експортувати по всьому світу головне російське надбання – колючий дріт. За тим же сценарієм 80-річної давнини авторства Гітлера, крок за кроком ковтаючи землі інших і тестуючи реакцію світу. І коли реакція безхребетна, нацисти йдуть далі. Їх не зупиняють заклики, резолюції, напівсанкції. І єдине питання, яким путін переймається сьогодні: хто наступний?», – сказав Зеленський.

Він зазначив, що список країн, які не можуть почуватися в безпеці, росія офіційно затвердила під назвою «Список недружніх держав» – і він майже повністю збігається зі списком держав антигітлерівської коаліції.

«Світ не бачив загрози, світ проспав відродження нацизму – о 5-й ранку 24 лютого 2022 року», – констатував президент. Він сказав, що росія повернула до заголовків світових ЗМІ сторінки з підручників про Другу світову війну – битва за Київ, бомбардування Харкова, Одеси, Дніпра, масові могили, блокада портів, викрадення та вивіз зерна, тортури, страти, депортація дітей, фільтраційні табори, колонії для полонених. Це свідчить, що нацизм відродився.

«Сьогодні ідеї Гітлера звучать російською мовою. Злочини нацистів скоюються під російським прапором. Відмінність формальна. Новий вермахт, який вдерся в Україну, носить на рукавах двоголового орла. Нові «Фау» – це «калібри» й «кинджали», новий Люфтваффе – МіГи й «сушки», нова свастика – «зетка», новий «Гітлер’югенд» – «Юнармія». Таких паралелей – десятки, таких наслідувань – сотні. І якщо сучасний Кремль походить на Третій рейх в усьому, то й кінець його має бути ідентичним. У новому Нюрнберзі. У місті Гаазі», – сказав Зеленський.

Звернення Президента з нагоди Дня памʼяті та перемоги над нацизмом у Другій світовій війніОфіс Президента України

Нагадаємо, минулого року було ухвалено закон про встановлення 8 травня Днем пам'яті та перемоги над нацизмом у Другій світовій війні. А 9 травня, згідно з президентським указом, відзначається День Європи.

На інфографіці «Слово і діло» – як змінювалося ставлення українців до Дня перемоги.

Ми також писали, як у європейських країнах згадують закінчення Другої світової війни.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: