Литва пояснила, чому не пустить спостерігачів ОБСЄ на вибори президента

Читать на русском
Спостерігачі ОБСЄ не стежитимуть за президентськими виборами у Литві. Вільнюс зажадав не запрошувати представників росії та Білорусі.
Фото: Pixabay

Представники Організації з безпеки та співробітництва в Європі (ОБСЄ) не спостерігатимуть за виборами в Литві, які відбудуться 12 травня. Це зумовлено тим, що Вільнюс не хотів, аби за виборами спостерігали представники росії та Білорусі.

Про це повідомляє Delfi.

В яких країнах переобирають владу у 2024 роціВибори у 2024 році відбудуться у більш ніж 60 країнах світу. Де голосуватимуть – на інфографіці.

«Спроби росії втрутитися в процеси, що відбуваються в Литві, в тому числі у вибори, її агресивні інформаційні атаки, спрямовані на розпалювання страху і паніки, порушення роботи державних інститутів, заохочення недовіри до державних рішень, а також інтенсивна розвідувальна діяльність Білорусі проти Литви становлять загрозу національній безпеці нашої країни», – йдеться у матеріалі.

У міністерстві закордонних справ Литви підтвердили, що запрошували місію ОБСЄ, але без представників від Білорусі та росії. Також там заявили, що росія та Білорусь втручаються у внутрішні справи Литви, а запрошення їхніх представників спостерігати за голосуванням було б «глумом з демократії».

У свою чергу, ОБСЄ заявила, що вимоги Литви порушують зобов'язання членів організації.

В організації зазначили, що її місія мала би бути присутня на виборах, оскільки під час передвиборчої кампанії у Литві «можлива дезінформація та нетолерантні заяви у соціальних мережах».

Зазначимо, перший тур президентських виборів у Литві пройде 12 травня. Цього ж дня пройде референдум про подвійне громадянство. За потреби другий тур президентських виборів відбудеться 26 травня.

Нагадаємо, Литва готова відправити своїх солдатів в Україну з навчальною місією.

Також повідомлялося, що президенти України та Литви обговорювали тему повернення українських чоловіків.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: