Кліматологи вважають, що глобальна температура у цьому столітті підніметься щонайменше на 2,5°C – Guardian

Читать на русском
Більшість провідних учених-кліматологів очікують, що в цьому столітті глобальна температура підніметься як мінімум на 2,5°C . Це перевищить узгоджений на міжнародному рівні цільовий показник у півтора градуси.
AFP via Getty Images

Сотні провідних світових учених-кліматологів очікують, що в цьому столітті глобальна температура підніметься як мінімум на 2,5°C вище за доіндустріальний рівень. Це перевищить узгоджений на міжнародному рівні цільовий показник у 1,5°C та спричинить катастрофічні наслідки для людства та планети.

Про це із посиланням на ексклюзивне дослідження повідомляє видання The Guardian.

Найспекотніший рік за історію спостережень: кліматичні антирекорди 2023-гоКліматичні антирекорди 2023 року, найбільш спекотного за всю історію спостережень, – на інфографіці.

Майже 80% опитаних із авторитетної Міжурядової групи експертів зі зміни клімату прогнозують глобальне потепління щонайменше на 2,5°C. Майже половина очікують на потепління мінімум на 3°C. І лише 6% вважають, що узгоджена на міжнародному рівні межа в 1,5°C буде дотримана.

Вчені, як пише видання, передбачають «напівантіутопічне» майбутнє з голодом, конфліктами та масовою міграцією, спричиненими хвилями тепла, лісовими пожежами, повенями та штормами, інтенсивність та частота яких набагато перевершить ті, що вже обрушилися.

Втім, деякі експерти заявили, що боротьба за клімат має продовжуватися, незважаючи на підвищення глобальної температури, бо кожна попереджена частка градуса зменшить людські страждання. «Зміна клімату не стане раптом небезпечною за температури 1,5°С – вона вже стала небезпечною. І гра не буде закінчена, якщо ми пройдемо 2°С, що цілком можливо», – сказав Пітер Кокс із британського Ексетерського університету.

Guardian зазначає, що при проведенні опитування молоді вчені були більш песимістичні: 52% респондентів у віці до 50 років очікували підвищення температури як мінімум на 3°С, порівняно з 38% серед тих, хто старше 50 років. Жінки-вчені також були песимістичніші, ніж вчені-чоловіки: 49% респонденток вважали, що глобальна температура підвищиться як мінімум 3°С порівняно з 38%. Різниця між вченими з різних континентів була невеликою.

Нагадаємо, у 2015 році на кліматичному саміті майже дві сотні країн підписали Паризьку угоду, в якій закріплено мету не допустити у цьому столітті підвищення середньої температури на планеті вище, ніж на 1,5°С порівняно з рівнем доіндустріальної епохи.

2023 рік, як визнали вчені, був найтеплішим за всю історію спостережень. Більше про кліматичні антирекорди минулого року – на інфографіці «Слово і діло».

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: