Що відомо про Глобальний саміт миру: цілі та подальші кроки

Читать на русском

Трохи більше місяця залишилося до старту мирного саміту щодо врегулювання воєнного конфлікту в Україні, який готується приймати Швейцарія. На захід запрошено делегації з усіх континентів, зокрема, ті держави, які підтримують територіальну цілісність України. Росію на саміт не кликали. В основі обговорень країн-учасниць буде «українська формула миру», а також дорожня карта мирного процесу. Все, що відомо про саміт на сьогоднішній день – на інфографіці «Слово і діло».

Дата та місце: Глобальний саміт миру відбудеться 15-16 червня на курорті Бюргеншток, неподалік від міста Люцерн.

Захід планується у форматі, аналогічному чотирьом попереднім конференціям щодо мирного врегулювання конфлікту в Україні (у 2023 році в Данії, Саудівській Аравії та на Мальті, а також 14 січня 2024 року – в Давосі).

Мета саміту: обговорення шляхів досягнення всеосяжного, справедливого та міцного миру для України відповідно до Статуту ООН та норм міжнародного права. В основі обговорень буде закладено формулу миру президента Володимира Зеленського.

За даними глави ОПУ Андрія Єрмака, українську формулу миру вже підтримали понад 80 держав. Вона, зокрема, передбачає: звільнення всіх полонених і депортованих (в тому числі дітей). Виконання Статуту ООН та відновлення територіальної цілісності та світового порядку, гарантії радіаційної, ядерної, продовольчої та енергетичної безпеки, а також виведення російських військ з окупованих територій та припинення бойових дій.

Крім того, у формулі йдеться про створення спеціального трибуналу щодо злочину агресії рф проти України та створення міжнародного механізму для відшкодування всіх збитків, завданих війною (відшкодування за рахунок російських активів).

Очікується, що учасники саміту мають розробити практичні кроки у цьому напрямку, так звану дорожню карту участі рф у мирному процесі.

Формула миру: які країни підтримали план ЗеленськогоФормулу миру, запропоновану Володимиром Зеленським, підтримали Євросоюз, США та ще понад десять країн. Докладніше – на інфографіці.

Подальші кроки: підсумком саміту світу у Швейцарії має стати фіналізація спільного мирного плану.

За словами Володимира Зеленського, деякі представники континентів передадуть росії розроблені деталі цього плану. Самої рф на саміті не буде. Як зазначив президент, Кремлю запропонують «конкретні кроки для закінчення війни», які підтримає більшість країн світу.

При цьому в ОПУ припускали, що росію можуть запросити на наступний мирний саміт, але в тому випадку, якщо вона дійсно погодиться припинити війну і повернутися до справедливого миру.

Нагадаємо, у МЗС Швейцарії повідомляли, що остаточний список учасників буде затверджено незадовго до саміту. Програма саміту також ще формується.

Глава МЗС України Дмитро Кулеба пояснив, чому росію не запрошують на саміт миру. А президент Володимир Зеленський розповів, на яких трьох ключових питаннях планує зосередитись Україна під час саміту.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: