Скільки російських пам'ятників в Україні втратили статус культурної спадщини: дані Мінкульту

Читать на русском
У 2024 році втратили статус пам'ятника культурної спадщини 215 об'єктів. Протягом 2023 року знято з державного обліку 55 таких пам'яток.
фото КМДА

В Україні цього року понад 200 монументів тоталітарного режиму та російської імперської політики втратили статус пам'ятки культурної спадщини.

Про це повідомила пресслужба Міністерства культури та інформаційної політики 14 травня.

Дружба з росією у граніті: в яких містах ще не демонтували символічні памʼятникиВ яких українських містах були встановлені пам'ятники дружбі з росією і що сталося з ними після початку повномасштабної війни.

Так, у 2024 році втратили статус пам'ятки культурної спадщини 215 об'єктів. Протягом 2023 року знято з державного обліку 55 таких пам'яток.

Нещодавно МКІП своїм наказом за поданням обласних військових адміністрацій вилучило з Державного реєстру нерухомих пам'яток України чотири пам'ятки культурної спадщини у Житомирській, Черкаській та Рівненській областях.

Також МКІП видало накази про визнання пам’яток такими, що не підлягають занесенню до Реєстру пам’яток культурної спадщини, взятих на державний облік відповідно до законодавства, що діяло до набрання чинності Закону «Про охорону культурної спадщини» у м. Києві, Закарпатській, Київській, Чернігівській, Полтавській, Черкаській, Миколаївській, Запорізькій, Волинській, Житомирській областях.

За даними міністерства, у 2023 році було надано дозвіл на переміщення 31 пам'ятника місцевого значення для очищення публічного простору, а за чотири місяці 2024 року – п'ять.

Нагадаємо, 17 квітня у Мінкульті повідомили, що Арка дружби народів у Києві більше не входить до Державного реєстру нерухомих пам'яток України. Це означає, що її можна демонтувати. Але у КМДА вирішили не демонтувати Арку дружби народів, а оновити її концепцію.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: