Війна в Україні: як змінювалася кількість біженців, які планують повернутись додому

Читать на русском

Чим довше триває повномасштабна війна, тим більше українці за кордоном інтегруються в життя держав, які дали їм захист – вивчають мову, знаходять житло та роботу. І з огляду на те, що терміни закінчення війни зараз взагалі не прогнозовані, деякі біженці вже можуть замислюватися про те, щоб залишитися в Європі. «Слово і діло» дослідило, як змінювалися настрої біженців щодо повернення додому.

Як показало опитування ООН, яке проводилося у країнах Європи у вересні 2022 року, 68% біженців з України виявили бажання у майбутньому повернутися на батьківщину. Ще 13% опитаних хотіли зробити це у найближчі три місяці. 15% біженців на той момент не визначилися, повертатися чи ні, 4% не мали наміру повертатися.

До лютого 2023 року частка біженців, які планували повернутися до України, знизилася до 65%. Водночас, 5% не збиралися повертатися, 18% – не визначилися. Ще 12% хотіли повернутися до України протягом найближчих трьох місяців.

У червні минулого року, згідно з опитуванням ООН, повернутися в Україну мали намір 62% біженців (ще 14% – у найближчі три місяці). Кількість українців, які не визначились із поверненням, залишилася на колишньому рівні – 18%. І трохи більше стало тих, хто не хоче повертатися – 6%.

Останнє опитування показало зменшення кількості біженців, які у майбутньому планують повернутися до України – до 59%. При цьому зросла частка тих, хто не визначився, – до 24%. Ще 11% взагалі не планують повертатися.

В ООН зазначили, що більше планують чи сподіваються повернутися додому біженці, які живуть у сусідніх з Україною країнах (75%, в інших країнах 62%), і ті, хто родом із Чернігівської, Херсонської чи Сумської областей.

Також більше хочуть повернутись біженців: у яких в Україні залишилися найближчі родичі (72%); у яких є ціле чи лише частково пошкоджене житло (67%); у яких домогосподарства складаються тільки з людей похилого віку (79%) або вони мають більше двох утриманців (76%); які не працюють у країні свого поточного перебування (77%).

Біженці, які раніше хотіли повернутися, а тепер не визначися чи передумали, пов'язали свою позицію з невизначеністю завершення війни (65%), погіршенням безпеки в Україні чи у місці їхнього походження (47%). Серед інших причин називали погіршення економічних можливостей України (37%).

Лише невелика частка біженців – лише 6% – повідомили про плани повернутися до України протягом найближчого року.

При цьому, якщо війна триватиме і надалі, значна частка біженців (60%) зазначають, що вони можуть бути змушені повернутися додому, якщо зіткнуться з проблемами доступу до прав та послуг у країнах, що їх приймають (наприклад, пов'язаних з невизначеністю правового статусу) або відсутністю роботи.

Нагадаємо, соціологи з'ясували, чи задоволені українські біженці життям у Німеччині, Польщі та Чехії.

З інфографіки «Слово і діло» можна дізнатися, в яких країнах Європи найбільше працевлаштованих біженців з України.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: