У Швейцарії розпочали консультації щодо відмови від заборони на експорт зброї

Читать на русском
Влада Швейцарії може погодити реекспорт зброї. Для цього розпочалися консультації, щоб врегулювати законодавчі проблеми.
колаж 24 каналу

Швейцарська влада розпочала консультації про реекспорт вітчизняної зброї до воюючих країн. Це дає шанс на постачання зброї в Україну, яка вже третій рік поспіль відбиває російське повномасштабне вторгнення.

Про це повідомляється на сайті уряду Швейцарії.

З якою регулярністю союзники постачають Україні нові зразки західної зброїСоюзники востаннє передавали Україні нові зразки озброєння у жовтні. Як часто відбуваються такі поставки – на інфографіці.

«15 травня 2024 року Федеральна рада відкрила консультації щодо внесення поправок до Закону про військові матеріали. Ця поправка передбачає запровадження компетенції Ради Федерації щодо відступу від повноважень, щоб вона могла відхилятися від критеріїв затвердження закону у разі виникнення надзвичайних обставин, якщо це необхідно для захисту інтересів зовнішньої та безпекової політики», – сказано в повідомленні.

Проте, уточнили в уряді, Федеральна рада має продовжувати дотримуватися міжнародних зобов'язань Швейцарії, зокрема закону про нейтралітет.

Суть консультацій полягає в тому, щоб Федеральна рада отримала можливість скоригувати політику експорту військових матеріалів у разі потреби.

«Мета полягає в тому, щоб забезпечити захист фундаментальних інтересів зовнішньої та безпекової політики у разі надзвичайних обставин і, таким чином, зберегти промисловий потенціал всередині країни, адаптований до потреб національної оборони Швейцарії», – сказано в повідомленні.

Як відомо, Швейцарія виробляє озброєння та боєприпаси, яуі вкрай необхідні Збройним Силам України для захисту та деокупації територій. Зокрема, зенітні системи GDF3, які можуть ефективно боротися з дронами. Їх експлуатує весь світ, проте реекспорт до України Швейцарія забороняє.

Нагадаємо, у грудні минулого року Швейцарія пом'якшила правила експорту озброєння для України. Наразі країна активно готується до проведення Глобального саміту миру, на якому головною темою буде припинення війни в Україні.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: