Випадки вбивства лідерів держав та політичних рухів

Читать на русском

На прем'єр-міністра Словаччини Роберта Фіцо було скоєно замах: після виїзного засідання уряду у нього кілька разів вистрілив 71-річний письменник, який, як він сам заявив, не погоджується з «політикою уряду». Фіцо прооперували, він перебуває у тяжкому стані – точної інформації, чи залишається загроза для його життя немає. Політичні вбивства в наші дні відбуваються рідко, пік їхньої кількості в Європі та США припав на кінець XIX – початок XX століття. «Слово і діло» пропонує згадати, хто з лідерів держав та рухів був убитий за останнє століття і до яких наслідків це призвело.

Прем'єр Словаччини Роберт Фіцо пережив замах. На інфографіці – випадки вбивств лідерів держав та рухів.
Вдалі замахи на політичних лідерівСлово і ділоЗображення максимального розміру (відкриється в новому вікні)

28 червня 1914 року в Європі, а саме в Сараєво (на той момент це була Австро-Угорщина), сталося вбивство, яке стало приводом для початку Першої світової війни – був застрелений ерцгерцог Франц Фердинанд та його дружина Софія. Вбивцею був член організації «Молода Боснія» Гаврило Принцип. Група виступала за звільнення Боснії та Герцеговини від окупації Австро-Угорщини та її об'єднання з Сербією.

Після вбивства Австро-Угорщина (за домовленістю з Німеччиною) пред'явила Сербії явно неприйнятний ультиматум, а після закінчення терміну виконання оголосила війну. Військові дії викликали ланцюгову реакцію в Європі та вступ у війну інших країн.

В Індії минулого століття було два гучні політичні вбивства. 30 січня 1948 року в Нью-Делі було вбито політика, громадського діяча, борця за незалежність Індії від Велико Британії Махатма Ганді. Його застрелив Натхурам Годзе, який був не згоден з поглядами Ганді.

Майже через сорок років, 31 жовтня 1984-го, також у Нью-Делі було вбито прем'єрку країни Індіру Ганді. Вбивству передував вияв сикхського сепаратизму в Індії: екстремісти вимагали створення незалежної держави Халістану.

Ганді застрелили її два охоронці-сикхи: один із них вистрілив у неї з револьвера, другий – з автомата. Вбивць ліквідували на місці. Згодом у країні почалися масові репресії щодо сикхської меншини.

У США у 60-х сталося два знакові політичні вбивства. 22 листопада 1963 року під час візиту до Далласа було застрелено президента Джона Кеннеді. Розслідування дійшло висновку, що вбивство було скоєно злочинцем-одинаком Лі Харві Освальдом. Його було затримано за годину після скоєння злочину, а за два дні його самого застрелили під час переведення до окружної в'язниці.

Вбивство Кеннеді породило безліч теорій змови: організатором ліквідації президента США називали радянські та американські спецслужби, кубинський уряд та мафію, віцепрезидента Ліндона Джонсона.

4 квітня 1968 року було вбито одного з найвідоміших правозахисників, лідера руху за права чорношкірих Мартіна Лютера Кінга: його зі снайперської гвинтівки застрелив Джеймс Ерл Рей, який згодом був засуджений і все життя провів у в'язниці.

Вбивство Мартіна Лютера Кінга призвело до хвилі заворушень по всій території США. Через кілька днів у країні було прийнято Закон про цивільні права, який, зокрема, забороняв дискримінацію у житлових питаннях за ознакою раси, релігії чи національного походження.

28 лютого 1986 року у Стокгольмі застрелили прем'єр-міністра Швеції Улофа Пальме. Вбивство сталося, коли прем'єр разом із дружиною повертався з кінотеатру. Підозрюваного у вбивстві Крістера Петтерсона було затримано через два роки, але суд його виправдав.

Лише у 2020 році слідство встановило особу можливого вбивці, але він на той момент уже помер.

4 листопада 1995 року в Тель-Авіві під час виступу на мітингу було вбито прем'єр-міністра Ізраїлю Іцхака Рабіна. Його застрелив ультраправий релігійний та політичний екстреміст Ігаль Амір, який виступав проти підписаних Рабіном угод про врегулювання ізраїльсько-палестинського конфлікту.

Президент Гаїті Жовенель Моїз був застрелений 7 липня 2021 року під час нападу на його резиденцію у Петьон-Віллі.

За даними правоохоронців, напад здійснила організована озброєна група, до складу якої входили 26 колишніх колумбійських військових та два американці гаїтянського походження. Більшість із них пізніше були затримані. Причиною вбивства могла стати боротьба Моїза з контрабандистами наркотиків та зброї.

Цікаво, що серед обвинувачених у причетності до вбивства опинилася дружина президента Мартін Моїз, яка була поранена під час нападу.

Нагадаємо, з інфографік можна дізнатися, хто з президентів України пережив напад, а також про найвідоміші замахи на українських політиків.

Крім того, «Слово і діло» писало про випадки зі світової історії, коли лідер країни помер або був убитий у розпал збройного конфлікту.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: