У Мін'юсті назвали кількість засуджених, які готові піти на фронт

Читать на русском
У Мін'юсті заявили, що до 5 тисяч засуджених потенційно готові на умовно-дострокове визволення, щоби піти воювати.
Фото: Мін'юст

Близько 5 тисяч засуджених потенційно готові піти воювати після ухвалення нового закону про умовно-дострокове звільнення для укладання контракту на військову службу.

Про це в інтерв'ю «Главкому» сказала заступниця міністра юстиції Олена Висоцька.

Глава Мін'юсту розповів, які категорії засуджених не підлягатимуть мобілізаціїВлада не має наміру мобілізувати всіх ув'язнених – деякі категорії не підлягатимуть призову в армію, повідомив Малюська.

Вона розповіла, що у квітні Мін'юст проводив опитування серед ув'язнених, де їм поставили питання про звільнення шляхом укладання контракту на військову службу.

«4,5 тис. засуджених відповіли: «Так». При цьому варто розуміти: адміністрації установ відбування покарань не опитували в’язнів за статтями Кримінального кодексу, частина з яких нині не підпадає під мобілізацію. Також до уваги не брався їхній стан здоров’я. І, повторюся, найголовніший критерій – мотивація», – сказала Висоцька.

Він зазначила, що на початку повномасштабної війни міністерство отримало понад тисячу заяв від засуджених, які були готові піти на фронт.

Нагадаємо, 8 травня Верховна рада у другому читанні підтримала законопроєкт, який дозволяє мобілізацію засуджених осіб. Він передбачає, що під час мобілізації та воєнного стану ув'язнених можуть випустити по УДЗ для проходження ними військової служби за контрактом. Але це не стосується осіб, засуджених за низку злочинів.

Міністр юстиції Денис Малюська заявив, що Україна може мобілізувати 10-20 тисяч ув'язнених та людей із судимостями.

Інші новини про мобілізацію: завтра, 18 травня, набуває чинності новий закон.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: