Бельгія передасть Україні 30 винищувачів F-16 до 2028 року – глава МЗС

Читать на русском
Бельгія поставить Україні 30 літаків F-16 до 2028 року. Перші винищувачі мають надійти до кінця року, обіцяла голова МЗС країни.
mil.in.ua

Бельгія зобов'язується передати Україні 30 своїх винищувачів F-16 до 2028 року. Перші літаки мають бути поставлені вже «до кінця року».

Про це в ефірі Bel RTL повідомила міністерка закордонних справ країн Хаджі Лабіб.

F-16 для України: що зараз відомо про навчання пілотів та передачу винищувачівУкраїна цього року має отримати перші винищувачі F-16. На інфографіці – що зараз відомо про постачання літаків та навчання пілотів.

За її словами, це зобов'язання буде оформлене у двосторонній угоді про безпеку, яка буде підписана у вівторок у Брюсселі під час візиту президента Володимира Зеленського. Бельгія також візьме зі своїх запасів боєприпаси для оснащення F-16, призначених для України.

За словами Лабіб, ця підтримка України необхідна, щоб зупинити володимира путіна, який вирішив «відсунути кордони європейських країн».

Нагадаємо, у другій половині року розпочати постачання перших винищувачів F-16 для України планують Нідерланди. Данія оголосить про передачу літаків протягом місяців.

Поки що перша група пілотів Військово-повітряних сил України завершила курс навчання на винищувачах F-16 на військовій базі в американському штаті Арізона. У Нідерландах група військових завершила навчання з обслуговування літаків.

У Повітряних силах заявили, що Україна готова прийняти винищувачі F-16. Також там відповіли, чи зможуть F-16 одразу виконати бойовий виліт у день прибуття.

У росії заявили, що сприйматимуть винищувачі F-16 в Україні як носії ядерної зброї.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: