Telegram став ключовою зброєю прокремлівських пропагандистів в ЄС – Bloomberg

Читать на русском
Telegram став ключовою зброєю російських пропагандистів у поширенні дезінформації, спрямованої на підрив підтримки України в ЄС.
Фото DW

Telegram став ключовою зброєю російських пропагандистів у поширенні дезінформації, спрямованої на підрив підтримки України в ЄС.

Про це пише Bloomberg.

Скільки користувачів у Telegram у світі та наскільки він популярний у порівнянні з іншими месенджерамиУ середньому користувач Telegram проводить у додатку 2 години 54 хвилини на місяць. Найбільшим ринком додатку є Індія. Більше – на інфографіці.

Відзначають, що європейські чиновники попри намагання, практично безсилі обмежити Telegram. При цьому прем'єр-міністр Естонії Кая Каллас наголосила, що дезінформація поширюється в месенджері відкрито та абсолютно безконтрольно.

Проросійська пропагандистська кампанія в ЄС спирається на шквал онлайн-технік. До них відносяться публікації у соціальних мережах, статті у державних ЗМІ, сфабриковані новини, що імітують зовнішній вигляд законних вебсайтів, а також анонімні коментарі до реальних.

«Telegram є популярним серед різних проросійських суб'єктів, а також серед окремих осіб, які вже давно поширюють дезінформацію, оскільки модерація контенту практично відсутня», – заявив Даніель Міло, колишній директор Центру протидії гібридним загрозам при Міністерстві внутрішніх справ Словаччини.

Варто додати, що нещодавно ЄС посилив свої повноваження щодо боротьби з незаконним та шкідливим контентом, намагаючись перешкодити зловмисникам поширювати дезінформацію напередодні європейських виборів. Та журналісти пишуть, що коли справа стосується Telegram, ці заходи не дуже ефективні, адже дієві інструменти можна застосовувати лише до платформ з більш ніж 45 мільйонами активних користувачів у Європі. Тоді як Telegram, за словами його власників, має 41 мільйон.

За словами Каллас, якби месенджер був визнаний дуже великою онлайн-платформою, він був би зобов'язаний вжити заходів проти поширення дезінформації та запровадити жорсткіші протоколи модерації контенту.

Агентство також додає, що основними темами зусиль росії щодо дезінформації є війна проти України, конфлікт на Близькому Сході, імміграція, зміна клімату та майбутні вибори до Європейського парламенту.

Нагадаємо, увечері 28 квітня Telegram заблокував українські чат-боти, які збирали дані про розташування військ та об'єктів російських окупантів. У понеділок частину ботів було розблоковано.

Голова парламентського комітету з питань свободи слова Ярослав Юрчишин пов'язав блокування ботів із тиском російської ФСБ на керівництво месенджера.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: