Україна тимчасово заборонить експорт цукру до ЄС: які причини

Читать на русском
Україна заборонить експорт цукру до країн-членів Європейського союзу до кінця 2024 року. Експорт досяг обсягу, визначеного в ЄС як квота України на 2024 рік.
agropolit.com

Кабінет Міністрів ввів ліцензування експорту деяких продуктів харчування до держав-членів Європейського Союзу. Зокрема, Україна заборонить експорт цукру до країн Євросоюзу до кінця 2024 року через те, що квота вже практично заповнена.

Про це в.о. міністра аграрної політики та продовольства України Тарас Висоцький заявив агенству Reuters, а також постійний представник уряду у Верховній Раді Тарас Мельничук повідомляє у Telegram.

З якими країнами Європи Україна торгує найбільшеЗ ким із європейських країн Україна найбільше торгувала у 2023 році – на інфографіці. Найбільші обсяги експорту та імпорту з Польщею.

«Доповнено постанову новим додатком «Обсяги квот товарів, експорт яких до держав - членів Європейського Союзу підлягає ліцензуванню», до якого включено окремі сільськогосподарські товари (цукор з квотою обсягом 0 тонн, мʼясо та їстівні субпродукти свійської птиці та мʼясо індиків і їстівні субпродукти індиків)», - написав Мельничук.

Зазначається, що рішення прийняте задля дотримання умов експорту окремих товарів на митну територію ЄС у рамках дії тимчасових заходів лібералізації торгівлі.

При цьому, за словами Висоцького, обсяги експорту цукру до Європи досягли межі, яка була встановлена відповідно до нових правил торговельних пільг.

«Інші ринки будуть без обмежень, але ринок ЄС буде відкритий лише з 1 січня, і тоді стане зрозумілим, які обсяги експорту будуть», - уточнив Висоцький.

Згідно з інформацією ЗМІ, експорт українського цукру до ЄС досяг 262 600 тонн - обсягу, визначеного в ЄС як квота України на 2024 рік.

Нагадаємо, Європейський союз схвалив продовження так званого торговельного безвізу з Україною ще на рік.

Також стало відомо, що у ЄС вирішили підвищити тарифи на імпорт зерна з рф та Білорусі.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: