Тарифи на електроенергію для населення зростуть з 1 червня – рішення Кабміну

Читать на русском
Ціни на електроенергію для населення зростуть із 1 червня. Кабмін установив єдиний тариф 4,32 грн/кВт.
zhzh.com.ua

Вартість електроенергії для населення зросте з 1 червня. Діятиме єдиний тариф – 4,32 грн/кВт.

Таке рішення сьогодні ухвалив Кабінет міністрів, повідомив міністр енергетики Герман Глущенко за підсумками засідання.

Тарифи на електрику: скільки в середньому платять європейціНа інфографіці – скільки за електроенергію в середньому платять жителі країн Європи. Українці мають фактично найнижчий тариф.

Новий тариф діятиме з завтрашнього дня, 1 червня, та до 30 квітня 2025 року.

Крім того, протягом опалювального періоду (з 1 жовтня 2024 року до 30 квітня 2025 року) передбачено пільговий тариф для споживачів, які використовують електроопалювальні установки, на рівні 2,64 грн/кВт год.

«Нічний тариф» (за встановленого відповідного двозонного лічильника) становитиме 2,16 грн за кВт/год.

«Підвищення тарифу – це складний, але необхідний крок. Мета – не залишитись без світла, утримати систему. На нас чекає масштабна реконструкція, яка потребує величезних сил та коштів», – сказав Галущенко.

За його словами, ринковий тариф на електроенергію для населення становить майже 7,5 грн/кВт*год, але за умов складної економічної ситуації через війну Кабмін не може настільки підняти ціни.

Однак і утримувати «наднизьку пільгову ціну» можливості більше немає: тариф у розмірі 2,64 грн покривав лише третину реальної вартості електроенергії, додав міністр.

За середнього щомісячного споживання електроенергії в обсязі 170 кВт*год платіжка за електроенергію зросте на 285 гривень.

До сьогодні, 31 травня, діє тариф на електроенергію 2,64 грн за кіловат. Його було встановлено рік тому: у Міненерго заявили, що підвищення вартості електрики дозволило збалансувати енергосистему та провести необхідні ремонти об'єктів. До цього в Україні діяли диференційовані тарифи: перші 250 кВт на місяць коштували 1,44 грн/кВт, якщо більше – 1,68 грн.

Про нове підвищення в Кабміні заговорили після серії атак росії на об'єкти енергетики. Збитки від обстрілів перевищили мільярд доларів.

За інформацією ЗМІ, уряд цього разу також розглядав запровадження диференційованого тарифу: до 100 кВт – 2,64 гривень/кВт-годину, за більшого споживання – 4,8 гривень/кВт-годину.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: