Прокуратура розпочала розслідування через відео зі знущаннями над українськими військовополоненими

Читать на русском
Прокуратура відкрила справу через знущання над українськими полоненими на Харківському напрямку, зафіксованими на відео.
Скріншот з відео

Прокуратура розпочала розслідування за фактом жорстокого поводження росіян з українськими військовополоненими на Харківському напрямку.

Про це повідомляє Офіс генпрокурора.

Міжнародні організації не знають, як реагувати на розстріли полонених – ЛубінецьОмбудсман Дмитро Лубінець розкритикував позицію міжнародних організацій щодо фіксації та розслідування воєнних злочинів росії в Україні.

«Під час моніторингу соціальних мереж, прокурори виявили відео, на якому зафіксовано жорстоке поводження з українськими військовими з боку окупантів на харківському напрямку. На відео видно, як російські військові завдають українським бійцям тілесних ушкоджень, а також імітують страту шляхом пострілу з автоматичної зброї біля голови одного з військовополонених. Крім того, на відеоролику окупанти застосовують до українських оборонців психологічний тиск, змушуючи співати гімн СРСР», – розповіли у прокуратурі.

Такі дії є порушенням Женевських конвенцій. Правоохоронці встановлюють особи потерпілих та військовослужбовців із росії.

Розпочато досудове розслідування за фактом порушення законів та звичаїв війни (ч. 1 ст. 438 КК України).

Нагадаємо, омбудсмен Дмитро Лубінець звернувся до ООН та Червоного Хреста через це відео.

На розгляді Офісу генпрокурора є 27 кримінальних проваджень за фактами страти українських військовополонених. У цих справах йдеться про вбивство 54 бійців ЗСУ.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: