У мережі з'явилося відео із знущанням над українськими полоненими на Харківському напрямку – омбудсмен відреагував

Читать на русском
У мережі з'явилося відео, як росіяни знущаються з українських військовополонених, ймовірно, на Харківському напрямку. Омбудсмен звернувся до ООН та Червоного Хреста.
Фото: РБК-Україна

У мережі з'явилося відео, на якому російські військові знущаються з українських військовополонених. За попередньою інформацією, відео знято на Харківському напрямку.

На це відреагував омбудсмен Дмитро Лубінець.

Україна та росія провели перший з лютого обмін полоненимиЗ російського полону повернулися 75 українців – військових ЗСУ, Національної гвардії, Прикордонної служби, а також чотири цивільні.

На відео зафіксовано побиття, приниження, погрози, імітацію розстрілу. Лубінець зазначив, що таке поводження з українськими військовополоненими – не виняток із правил, а звична тактика для окупантів.

«Такі дії є порушенням Женевських конвенцій, згідно з якими військовополонені мають право на гуманне ставлення. Цей випадок повинен бути зафіксований як черговий доказ порушення міжнародного гуманітарного права Російською Федерацією! Звернувся з офіційними листами до МКЧХ та ООН, аби вони задокументували факт знущання. Це стане черговим доповненням доказової бази для майбутнього трибуналу над злочинцями», – написав він.

Нагадаємо, правозахисники з організації Human Rights Watch зафіксували, що російські військові з грудня 2023-го стратили щонайменше 15 бійців ЗСУ, які намагалися здатися в полон, і можливо ще шістьох, які здавались в полон або вже здалися.

На розгляді Офісу генпрокурора є 27 кримінальних проваджень за фактами страти українських військовополонених. У цих справах йдеться про вбивство 54 бійців ЗСУ. Омбудсмен зазначав, що міжнародні організації не знають, як реагувати на розстріли полонених.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: