Як Україна виробляла електроенергію до повномасштабної війни

Читать на русском

Росія продовжує планомірно руйнувати об'єкти енергетики України. У ході першої хвилі масштабних ракетних обстрілів росіяни пошкодили майже половину енергосистеми. В результаті другої хвилі ударів, яка почалася в березні і триває досі (вже було шість масованих атак), пошкоджено або знищено близько 70% генерації електроенергії. Зокрема, знищено 80% генерації ДТЕК, вся генерація Центренерго, виведено з ладу дві гідроелектростанції. Такі руйнування вимагатимуть стратегічних змін у структурі енергосистеми. «Слово і діло» пропонує подивитись, як Україна виробляла електроенергію до початку повномасштабної війни.

В Україні зруйновано, пошкоджено чи захоплено більше 70 відсотків енергогенерації. На інфографіці – як країна виробляла електроенергії до великої війни.
Структура енергогенерації в Україні до війниСлово і ділоЗображення максимального розміру (відкриється в новому вікні)

Перед повномасштабною війною, в 2021 році, Україна наростила виробництво електроенергії на 5,2% – до 158,4 млрд кВт-год.

Більше половини електроенергії в країні виробляла (і зараз також виробляє) атомна генерація – 54,4%. Це енергетична «база» протягом усього дня. АЕС при цьому не може різко збільшувати чи зменшувати виробництво електроенергії, оскільки різкі маневри небезпечні.

До війни енергогенеруючими атомними станціями були: Запорізька АЕС (Енергодар, Запорізька область), Південноукраїнська АЕС (Южноукраїнськ, Миколаївська область), Рівненська АЕС (Вараш, Рівненська область) та Хмельницька АЕС (Нетешин, Хмельницька область). Запорізька АЕС зараз окупована та електроенергію не виробляє.

На частку теплових електростанцій до війни припадало 23,5% від загального обсягу виробництва електроенергії. ТЕС (в Україні їх 15, зокрема дві на окупованій території) – це найчастіше маневрові потужності, які швидко реагують на зміну рівня споживання.

У ході війни росіяни пошкодили чи зруйнували всі українські ТЕС: за даними Укренерго, зараз їхня частка у виробництві ледве сягає 5%.

Частка відновлюваної енергетики (сонячні, вітрові, біостанції) у 2021 році становила 7,9%.

Теплоелектроцентралі у 2021 році виробили 6,4% електроенергії. Загалом їх в Україні 43, у тому числі 10 на окупованій території. За останніми даними, внаслідок атак знищено 80% ТЕЦ.

Гідроелектростанції виробили 5,8% електроенергії, ще 0,8% припадає на гідроакумулюючі станції. Каховська ГЕС було повністю зруйновано російськими військами рік тому. Усі великі ГЕС, зокрема Дніпровська, пошкоджено.

Ще 1,1% у загальному обсязі генерації припадав на інші джерела

Нагадаємо, за останніми даними, росія ракетами ударами знищила вже 9,2 ГВт української генерації.

З 1 червня уряд підняв тарифи на електроенергію для населення, докладніше – на інфографіці «Слово і діло».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: