«Заборона на виїзд для чоловіків із подвійним громадянством»: у ДПСУ пояснили ситуацію

Читать на русском
В Україні заборонено подвійне громадянство. Нововведення стосується тих військовозобов'язаних чоловіків, які мають посвідку на постійне проживання за кордоном – їхній виїзд тепер обмежили.
pmg.ua

В Україні не дозволено подвійне громадянство. Тому, якщо громадяни мають паспорт іншої країни, вони насамперед розглядаються виключно як громадяни України і на них поширюються національні права та обов'язки.

Про це LIGA.net сказав представник Державної прикордонної служби України Андрій Демченко.

Україна не буде примусово повертати з-за кордону чоловіків призовного віку – віцепрем'єркаОльга Стефанішина запевнила, що Україна не збирається примусово повертати із ЄС чоловіків мобілізаційного віку.

«Формулювання, яке розповсюджується на різних ресурсах про те, що українців з подвійним громадянством тепер не випускатимуть із країни, м'яко кажучи, не коректні. Вкотре можу зазначити, що в Україні заборонено подвійне громадянство», – сказав Демченко.

Він наголосив, що такі норми діяли і раніше. Крім того, прикордонники неодноразово виявляли на паспортному контролі українців, які видавали себе за іноземців.

«Водночас не варто плутати з громадянами України, які постійно проживають за межами України і які мали у своїх документах відповідні відмітки про оформлення виїзду за кордон на постійне місце проживання та відмітки (штамп) про взяття на постійний консульський облік у закордонній дипломатичній установі України», – сказав представник ДПСУ.

Раніше такі громадяни, зокрема чоловіки віком від 18 до 60 років, під час воєнного стану мали змогу виїхати з України. Але тепер із зміною норм законодавства така можливість їм обмежена.

Нагадаємо, раніше посольство США повідомило, що в Україні скасовано виняток щодо «проживання за кордоном» для виїзду з країни осіб із подвійним громадянством.

Кабмін зобов'язав чоловіків, які знялися з військового обліку через виїзд за кордон на термін більше 3 місяців, повернутися в Україну та відвідати свій ТЦК.

У травні МЗС відновило консульські послуги для чоловіків за кордоном, але запровадило додаткову вимогу.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: