Говорити про дефіцит держбюджету-2025 поки що зарано – Марченко

Читать на русском
Мінфін шукає додаткові внутрішні джерела фінансування оборони, щоб уникнути дефіциту, заявив Сергій Марченко.
Фото Слово і діло

Говорити про параметри дефіциту бюджету на наступний рік наразі зарано. Все залежатиме від перебігу бойових дій та витрат на армію, а також від зовнішніх надходжень.

Про це заявив міністр фінансів Сергій Марченко під час години питання до уряду у Раді у п'ятницю, 7 червня, пише Інтерфакс-Україна.

Західна допомога Україні: що відомо про перспективи на цей рікНа інфографіці – перспективи західної військової та фінансової допомоги цього року. Які суми вже схвалено, яку допомогу ще заблоковано.

«Щодо дефіциту 2025-го року, знову ж таки, зараз передчасно говорити про параметри дефіциту, тому що ключовий параметр – наскільки інтенсивною буде війна в Україні», – сказав він.

За словами Марченка, Мінфін проводить розрахунки та шукає найбільш оптимальний варіант перекриття бюджетної потреби на сектор оборони. Поки що це питання не до кінця прораховане.

Міністр зазначив, що Україна отримала вже 11,8 млрд доларів зовнішніх надходжень від партнерів із необхідних цього року 38 млрд доларів. Щодо залишку, «всі запевнення про допомогу вже надійшли».

«Тобто, у нас є розрахунок, що, якщо ми вчасно зможемо вирішити всі питання щодо реформ, ухвалити відповідні законопроєкти, прийняти відповідні акти уряду, у нас кошти в обсязі 38 млрд доларів надійдуть до кінця року, і це дозволить нам повністю закрити витрати соціально-гуманітарного спрямування», – додав Марченко.

Нагадаємо, раніше Марченко назвав суму, якої Україні не вистачає у держбюджеті на закупівлю зброї. Також глава Мінфіну прокоментував можливе підвищення податків.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: