Макрон розпустив парламент після поразки на виборах до Європарламенту

Читать на русском
Після провалу на євровиборах президент Франції Еммануель Макрон оголосив про дострокове припинення повноважень парламенту.
Фото: Reuters

Президент Франції Еммануель Макрон після провалу на виборах оголосив, що розпускає Національні збори і призначає дострокові парламентські вибори на 30 червня і 7 липня.

Про це він повідомив у відеозверненні.

Зазначимо, це відбулося одразу після оголошення перших результатів й даних екзит-полу на виборах до Європейського парламенту, які свідчили про те, що партія Макрона програла ультраправій партії «Національне об'єднання» Марін Ле Пен.

Як відомо, наразі партія Ле Пен набирає близько 33%, партія Макрона – 15%, соціалісти – 14%.

«В кінці цього дня я не зможу діяти так, ніби нічого не сталося, до цієї ситуації додається лихоманка на громадських та парламентських дебатах в нашій країні в останні роки. Ось чому, провівши консультації, передбачені дванадцятою статтею нашої Конституції, я вирішив знову надати вам вибір нашого парламентського майбутнього шляхом голосування», – прокоментував Макрон результати виборів до Європарламенту у Франції.

Президент наголосив на важливості ясності в політичних дебатах і прагненні долати виклики, з якими стикається Франція. Йдеться про такі питання: зовнішні загрози, зміна клімату та напруга в суспільстві. Він підтвердив свою прихильність до єдиної, сильної та незалежної Європи, що було б вигідно для Франції.

Вибори до Європарламенту-2024: як може змінитися розклад силНа інфографіці – як може змінитись склад Європейського парламенту після червневих виборів.

Насамкінець Макрон закликав французів масово мобілізуватись на цих парламентських виборах, аби дати країні чітку та стабільну більшість, здатну діяти спокійно та злагоджено, аби служити інтересам нації.

Він завершив свою промову, підтвердивши свою повну відданість служінню французькому народу.

Зауважимо, загалом на виборах до Європарламенту лідирує правоцентристська Європейська народна партія. Партія «Оновлення Європи», куди входять і прихильники Макрона, ймовірно, втратить кілька місць у Європарламенті, а вкрай праві, навпаки, посиляться.

Як відомо, вибори до Європейського парламенту проходили з 6 до 9 червня. Останні опитування показали, що європейці цього року виявляють до них більший інтерес, аніж раніше – понад 7)% громадян виявили намір прийти на голосування.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: