У KSE підрахували збитки енергосектору України від російських атак

Читать на русском

Через повномасштабне вторгнення рф енергетичний сектор України зазнав прямих збитків і непрямих фінансових втрат на суму 56,2 млрд доларів.
Reuters

Внаслідок російських атак енергетичний сектор України зазнав прямих збитків та непрямих фінансових втрат на суму 56,2 млрд доларів. Потреби у відновленні, що передбачають повну реконструкцію зруйнованих об'єктів, становлять 50,5 млрд доларів.

Це оцінка Київської школи економіки (KSE).

За підрахунками KSE, станом на травень прямі збитки енергетичного сектору України становлять понад 16,1 млрд доларів. Найбільші збитки спричинили руйнування об'єктів генерації електричної енергії (8,5 млрд доларів), магістральних ліній передачі електроенергії (2,1 млрд доларів), а також нафтогазової інфраструктури (3,3 млрд доларів).

Росія під час повномасштабної війни окупувала понад 18 ГВт електрогенеруючих потужностей, зокрема Запорізьку АЕС. Повністю зруйновано Каховську та Дніпровську ГЕС, а також Зміївську та Трипільську ТЕС.

Критичні пошкодження (понад 80%) отримали приватні теплоелектростанції, серед яких Ладижинська, Бурштинська, Добротвірська, Курахівська, Криворізька та Придніпровська ТЕС. Пошкоджено близько половини високовольтних підстанцій передачі електроенергії.

Також росія фактично знищили всі нафтопереробні заводи України та значну частину інфраструктури зі зберігання нафти та нафтопродуктів.

Непрямі втрати енергетичного сектора оцінюються майже в 40,1 млрд доларів, основна частка цієї суми припадає на втрачені доходи енергетичних компаній — 39,6 млрд доларів. Інші відносяться до витрат на розбір завалів та проведення демонтажних робіт на пошкоджених об'єктах.

Нагадаємо, за останніми даними, росія ракетами ударами знищила вже 9,2 ГВт української генерації.

З інфографіки можна дізнатися, як Україна виробляла електроенергію до початку повномасштабної війни.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: