Нацбанк знову знизив облікову ставку

Читать на русском
Національний банк вирішив зменшити облікову ставку з 13,5 до 13 відсотків річних. Рішення набуде чинності з 14 червня.
Фото Слово і діло

НБУ ухвалило рішення знизити облікову ставку на 0,5 процентного пункту – до 13% річних з 14 червня 2024 року.

Про це повідомила пресслужба НБУ у четвер, 13 червня.

Як відновлюватиметься економіка України найближчими роками: прогноз НБУЩо буде з ВВП, інфляцією, безробіттям та доходами населення в Україні найближчими роками – на інфографіці прогноз Нацбанку.

«Ще один крок щодо зниження облікової ставки узгоджується зі збереженням захисту гривневих заощаджень від інфляції і водночас сприятиме подальшому пожвавленню кредитування, що важливо для відновлення економіки», – сказано в повідомленні.

У Нацбанку також пояснили причини чергового зниження ставки. Так, після тривалого періоду зниження інфляція в квітні залишалася незмінною і незначно зросла у травні – до 3,3%.

«Такі темпи зростання були нижчими, ніж очікував НБУ. Натомість базова інфляція відповідала прогнозу і становила 4,4%. В наступні місяці очікується помірне пришвидшення інфляції та її вихід за межі цільового діапазону до кінця року», – зазначили у банку.

У НБУ також очікують, що міжнародна допомога та внутрішні заходи щодо мобілізації фінансових ресурсів дадуть змогу забезпечити значні видатки державного бюджету.

Так, у найближчі тижні очікується активізація надходжень зовнішньої допомоги, у тому числі 2,2 млрд доларів за програмою МВФ і 1,9 млрд євро від ЄС.

Нагадаємо, у квітні Нацбанк знизив облікову ставку з 14,5% до 13,5%. А в травні стало відомо, що НБУ обмежить вихідні перекази між фізособами.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: