Вісім країн ЄС просять обмежити пересування російських дипломатів – ЗМІ

Читать на русском
Вісім міністрів закордонних справ країн ЄС просять керівництво блоку обмежити пересування російських політиків у всій Шенгенській зоні. Свою позицію аргументували тим, що росіяни загрожують нацбезпеці.
Фото: Укрінформ

Міністри закордонних справ восьми країн Європейського союзу закликали ЄС заборонити російським дипломатам вільне пересування по блоку та обмежити їх перебування в країнах, де вони акредитовані.

З відповідним листом вони звернулися до верховного представника ЄС із зовнішньої політики Жозепа Борреля, повідомляє Reuters.

У яких країнах Європи викривали російських шпигунів під час великої війниВикриття російських шпигунів у Європі за період повномасштабної війни в Україні – на інфографіці.

«Вільне пересування власників російських дипломатичних і службових паспортів, акредитованих в одній державі перебування, по всій Шенгенській зоні полегшує зловмисну діяльність», – йдеться в листі від 11 червня.

Лист підписали міністри Чехії, Данії, Естонії, Латвії, Литви, Нідерландів, Польщі та Румунії.

Свою позицію європейські політики аргументують тим, що розвідка, пропаганда «або навіть підготовка диверсійних актів є основним навантаженням для великої кількості російських «дипломатів» в ЄС», і хоча видворення є важливим, загроза залишається.

«Ми вважаємо, що ЄС повинен суворо дотримуватися принципу взаємності та обмежити пересування співробітників російських дипломатичних представництв і членів їхніх сімей лише на території держави їх акредитації», – заявили вони.

Нагадаємо, що раніше Чехія пропонувала обмежити пересування російських дипломатів Європою.Введення обмежень у травні анонсувала й Польща.

Також G7 та ЄС розглядають посилення тиску на банки, які допомагають рф обходити санкції.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: