В Енергоатомі попередили про ризик аварії на ЗАЕС за прикладом Фукусіми

Читать на русском
На Запорізькій АЕС, яка захоплена росіянами, може статися катастрофа, якщо закінчиться пальне в генераторах.
Getty Images

На окупованій Запорізькій АЕС склалася небезпечна ситуація. Якщо при відключенні електроенергії в генераторах станції закінчиться пальне, то станеться катастрофа, як у Фукусімі.

Про це заявив в.о. глави Енергоатому Петро Котін, пише The Economist.

Ядерний терор: як часто росія обстрілює Запорізьку АЕСРосія з березня тероризує Україну та весь світ, обстрілюючи Запорізьку АЕС, що загрожує масштабною катастрофою. Динаміка обстрілів – на інфографіці.

За його словами, постійні обстріли Запорізької АЕС часто перешкоджають постачанню електроенергії. У зв'язку з цим використовують дизельні генератори. Проте ніхто не знає, скільки дизелів є зараз на ЗАЕС.

Тому, зазначив Котін, якщо закінчиться дизель у генераторах під час відключень світла, на Запорізькій атомній електростанції може статися катастрофа, як у Фукусімі в Японії.

Котін додав, що зараз усі шість реакторів ЗАЕС перебувають у режимі холодної зупинки, тобто вони не виробляють енергії та не містять пального. Але це не означає, що станція не працює.

Необхідно контролювати та обслуговувати системи охолодження для запобігання перегріву відпрацьованого пального, пояснив він.

Нагадаємо, навесні на ЗАЕС вперше з 2022 року перевели всі реактори у стан «холодної зупинки». У квітні окуповану ЗАЕС знову атакував безпілотник.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: