Які країни залежать від експорту сировинних товарів

Читать на русском

За даними Конференції ООН з торгівлі та розвитку, у світі близько ста країн є залежними від експорту сировини – сільськогосподарської продукції, енергоносіїв чи корисних копалин. Сировинна залежність переважає в Африці, Південній Америці та Океанії, далі йдуть країни Західної та Центральної Азії. Детальніше – на карті «Слово і діло».

Які країни залежать від експорту сільськогосподарської продукції, енергоносіїв чи корисних копалин – на інфографіці.
Які країни залежать від експортуСлово і ділоЗображення максимального розміру (відкриється в новому вікні)

Які країни залежать від експорту сільськогосподарської продукції

Найбільше від експорту сільськогосподарської продукції залежить Мікронезія – ці товари становлять 98,1% її експорту. Загалом на островах більше половини населення зайняті або у сфері сільського господарства чи рибальства.

93,6% експорту африканської країни Гвінея Бісау становить сільськогосподарська продукція – фрукти, горіхи, риба. Основними покупцями є Індія, Сінгапур та США.

Сільськогосподарська продукція займає 92,5% у загальному експорті Малаві (більшість населення зайнята саме у цій сфері). Країна продає тютюн, цукровий очерет, чай. Основними покупцями є ЄС, Південна Африка та Кенія.

Сільськогосподарська продукція також є основною статтею експорту Соломонових островів (89,4% – риба, рослинні жири та олії), Мальдів (87,8% – риба), Вануату (86,4% – риба, фрукти, консерви та готові вироби з фруктів, насіння та плоди олійних культур), Кірибаті (83,7% – риба, жири та олії, насіння та плоди олійних культур), Тонга (81,5 % – кабачки, ваніль, риба).

В Уругваї, Ефіопії, Новій Зеландії, Аргентині, Гамбії, Белізі, Кабо-Верде, Самоа, Гренаді, Парагваї, Кот-д’Івуарі, Сомалі, Афганістані, Сирії, Судані та Беніні сільськогосподарська продукція займає частку в експорті 60-80%.

Які країни залежать від експорту енергоресурсів

Основу економіки Іраку становить експорт та видобуток нафти. Енергоресурси становлять 95,3% від загального експорту країни. Найбільшими покупцями є Китай, Індія та ЄС.

Експорт Анголи на 94,1% залежить від енергоресурсів, експорт Південного Судану – на 93,8%, Алжиру – на 92,8%, Лівії – на 91,6%, Чаду – на 90,2%.

Частку експорту від 60% до 90% енергоресурси займають в Екваторіальній Гвінеї, Нігерії, Туркменістані, Азербайджані, Брунеї, Катарі, Кувейті, Конго, Саудівській Аравії, Венесуелі, Сент-Люсії, Казахстані, Норвегії.

У російському експорті енергоресурси займають 54,7%.

Які країни залежать від експорту мінералів, руд та металів

Корисні копалини становлять 91,6% експорту Ботсвани. Африканська країна продає перли, дорогоцінне та напівдорогоцінне каміння, золото.

Головними експортними товарами Гвінеї є золото та руди. Загалом експорт цих категорій товарів становить 87,2% загального обсягу.

У Малі також займаються золотовидобуванням, експорт корисних копалин становить 85,4% від загального обсягу.

Від експорту мінералів, руд та металів також залежать Буркіна-Фасо (84,1%), Суринам (82,8%), Замбія (78,7%), ДР Конго (77%), Мавританія (66,1%), Гаяна (63,7%), Киргизстан (62,1%), Намібія (61,3%), Перу (60,6%).

Нагадаємо, раніше «Слово і діло» писало, як Європейський Союз торгує із росією під час війни в Україні.

Також ми аналізували, з якими країнами Європи Україна найбільше торгує.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: