Рада ухвалила у першому читанні законопроєкт про військову поліцію

Читать на русском
Рада попередньо підтримала створення військової поліції. Її завданням буде забезпечення правопорядку та військової дисципліни у Міністерстві оборони, ЗСУ та Державній спеціальній службі транспорту.
Getty Images

Верховна рада ухвалила в першому читанні законопроєкт №6569-д про військову поліцію.

Як повідомляє нардеп Ярослав Железняк, його підтримали 247 парламентарів.

Військова поліція в Україні: як відкладали створення правоохоронного органуВ Україні анонсували появу військової поліції, як відкладалося створення цього органу – на інфографіці.

Авторами законопроєкту виступили депутати Сергій Іонушас, Максим Павлюк, Владлен Неклюдов, Сергій Мінько, Володимир Захарченко, Олександр Бакумов та В'ячеслав Медяник.

Законопроєкт передбачає створення військової поліції – військового формування із правоохоронними функціями. Координувати діяльність військової поліції має Кабмін через міністра оборони.

До структури військової поліції входитимуть: центральний орган управління, територіальні органи управління, центри спеціального призначення, навчальні центри та дисциплінарні батальйони.

Військова поліція комплектуватиметься за рахунок ЗСУ, її склад не може перевищувати 1,5% чисельності Збройних сил.

Керуватиме цією поліцією начальник, якого призначатиме і звільнятиме президент за поданням міністра оборони, а під час воєнного стану – за поданням головнокомандувача ЗСУ.

Завданнями військової поліції, як йдеться у законопроєкті, будуть:

  • попередження, виявлення та припинення кримінальних та адміністративних правопорушень у Міноборони, ЗСУ та Державній спеціальній службі транспорту;
  • провадження у справах про адміністративні правопорушення, віднесені законом до компетенції військової поліції;
  • оперативно-розшукова діяльність;
  • забезпечення правопорядку та військової дисципліни серед військовослужбовців ЗСУ та Державної спеціальної служби транспорту, військовозобов'язаних та резервістів під час проходження ними зборів, у місцях дислокації військових частин, установ освіти, військових об'єктах, у військових містечках, а також на вулицях та у громадських місцях, на залізничних станціях (вокзалах), у морських (річкових) портах, аеропортах;
  • превентивна та профілактична діяльність щодо запобігання кримінальним та іншим правопорушенням;
  • захист життя, здоров'я, прав та законних інтересів військовослужбовців, а також військовозобов'язаних та резервістів під час проходження ними зборів;
  • захист державного майна від протиправних посягань;
  • виконання адміністративних стягнень та покарань за скоєння кримінального правопорушення щодо військовослужбовців;
  • контроль за виконанням законодавства з безпеки дорожнього руху водіями під час використання транспортних засобів Міноборони, ЗСУ, Державної спеціальної служби транспорту та інших військових формувань;
  • забезпечення виконання інших, визначених законом, завдань з питань національної безпеки у військовій сфері, у сфері оборони у мирний час та особливий період.

Нагадаємо, на початку червня Верховна рада зняла з розгляду законопроєкти №6569-д та 6570-д про військову поліцію. Після цього Міністерство оборони закликало депутатів невідкладно повернутись до розгляду питання.

Ідеї створити військову поліцію вже понад десять років, як відкладалося проведення реформи – на інфографіці «Слово і діло».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: