Встановлено беркутівців, які першими почали стріляти по активістах Майдану – ДБР

Читать на русском
ДБР встановило правоохоронців, які здійснили перші постріли по мітингувальниках на Майдані в Києві у лютому 2014 року.
Getty Images

ДБР повідомило про підозру колишньому командиру роти «Беркут» у Севастополі та одному з міліціонерів цього підрозділу, які одними з перших розпочали розстріли активістів Майдану 20 лютого 2014 року.

Про це повідомила пресслужба ДБР.

У десятках справ Майдану може спливти термін давності без вироку – Офіс генпрокурораТермін давності скоро закінчиться майже у 60 справах часів Майдану. Але це не стосується колишнього президента Януковича та членів його команди.

«Вони були безпосередніми виконавцями масових розстрілів активістів Майдану та фактично були першими, хто почав стрільбу по мітингувальниках», – йдеться у повідомленні.

Як встановило слідство, 20 лютого 2014 року на вулиці Інститутській у Києві ці міліціонери «Беркуту» виконали наказ вищого керівництва та застосували до учасників акцій протесту вогнепальну зброю, споряджену патронами зі свинцевою картеччю.

Безпосередньо через них загинули троє мітингувальників, а ще троє зазнали вогнепальних поранень різного ступеня тяжкості, пише ДБР.

Зазначається, що їхні постріли фактично стали поштовхом до продовження скоєння умисних убивств учасників акцій протесту, вже із застосуванням нарізної табельної автоматичної та снайперської вогнепальної зброї, бійцями спецпідрозділів Київського «Беркуту» (так звана «чорна рота») та внутрішніх військ МВС України.

Через їхні дії загинули 48 учасників акцій протесту та ще 90 отримали вогнепальні кульові поранення.

Після цих подій командир Севастопольського «Беркуту» разом із працівниками очолюваного підрозділу щоб уникнути відповідальності втекли до Севастополя.

Командиру Севастопольського «Беркуту та його підлеглому загрожує покарання у вигляді позбавлення волі від 10 до 15 років або довічного позбавлення волі.

Нагадаємо, у травні Шевченківський суд Києва закрив справу про розгін учасників Євромайдану у зв'язку із закінченням терміну давності. Проте Офіс генпрокурора повідомив, що оскаржуватиме закриття справи проти беркутівців за розгін Майдану.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: