Україна та ЄС продовжили «транспортний безвіз»

Читать на русском
Україна та Єврокомісія слідом за торговельним безвізом продовжили дію транспортного безвізу на рік.
Фото: t.me/Denys_Smyhal

Україна та Єврокомісія продовжили дію «транспортного безвізу» на один рік з можливістю його автоматичної пролонгації до кінця 2025 року.

Про це повідомив прем'єр-міністр Денис Шмигаль у Telegram у четвер, 20 червня.

З якими країнами Європи Україна торгує найбільшеЗ ким із європейських країн Україна найбільше торгувала у 2023 році – на інфографіці. Найбільші обсяги експорту та імпорту з Польщею.

За його словами, вантажні автоперевезення з України до ЄС та з Євросоюзу до України й надалі не потребуватимуть спеціальних дозволів.

При цьому оновлена ​​угода передбачає низку взаємних зобов'язань щодо наявності ліцензій на перевезення та маркування вантажівок.

Шмигаль зазначив, що транспортний безвіз уже посилив економіку. За півтора роки дії угоди Україна експортувала до ЄС товарів на 48% більше, ніж за аналогічний період до її підписання.

«Безвіз сприяє імпорту, що виріс на 44%. Це, зокрема, товари та комплектування, які потрібні українським виробникам для налагодження виробничого процесу», – написав Шмигаль.

Як відомо, на сьогоднішній день для України відкрито транспортний безвіз з 35 країнами, включаючи держави ЄС.

Нагадаємо, з листопада минулого року на польсько-українському кордоні розпочався страйк польських перевізників. Вони вимагали скасування транспортного безвізу для України та повернення для українських водіїв системи дозволів.

Блокада кордону періодично тривала до травня цього року.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: