СБУ повідомила про підозру генералу росгвардії, причетному до репресій на Донеччині

Читать на русском
СБУ повідомила про підозру російському генерал-лейтенанту Семиляку. Його звинувачують у масових репресіях на тимчасово окупованій території Донеччини.
Фото: СБУ

Служба безпеки України повідомила про підозру російському генерал-лейтенанту Ігорю Семиляку, який причетний до загибелі людей та масових репресій на тимчасово захопленій частині території Донеччини.

Про це інформує СБУ.

Російський генерал, який наказав підірвати Каховську ГЕС, отримав підозру СБУРосійському генерал-полковнику Олегу Макаревичу, який наказав підірвати дамбу Каховської ГЕС, підозру оголошено заочно. Йому загрожує довічне ув'язнення.

Семиляк є командувачем створеного агресором «головного управління росгвардії ДНР». Цю окупаційну установу було сформовано за завданням кремля для проведення масових репресій проти мешканців регіону та встановлення контролю над тимчасово окупованими територіями.

«За даними СБУ, за наказом Семиляка його підлеглі проводять так звану насильну «фільтрацію» щодо місцевих жителів. Частину із них, кого вважали потенційними учасниками руху опору, викрадали та ув’язнювали до місцевих концтаборів, які діють під виглядом 17 «фільтраційних пунктів». У застінках до людей застосовували психологічний тиск, погрози вбивства та фізичні тортури, які для багатьох потерпілих призвели до тяжких наслідків», - йдеться у повідомленні.

За інформацією слідства, Семиляка було призначено керівником місцевої «філії» росгвардії на початку 2023 року. Згодом до складу окупаційного формування увійшла значна частина бойовиків з російської приватної військової компанії «Вагнер» та батальйону «Восток».

Крім того, щоб охопити репресіями більші території регіону, «на підсилення» угруповання Семиляка було направлено одразу три полки 116-ї окремої бригади спецназу росгвардії. На їх базі російський генерал створив додаткові підрозділи поліції спеціального призначення – «ОМОН » та «СОБР».

Оскільки Семиляк перебуває на тимчасово окупованій частині території України, тривають комплексні заходи для притягнення його до відповідальності.

Нагадаємо, раніше про підозру повідомили генерал-майору російської федерації Роберту Баранову, який відповідав за ракетні обстріли території України.

Крім того, підозру отримав російський генерал, який рік тому наказав підірвати Каховську ГЕС.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: