В ISW пояснили, чому путін знову заговорив про можливе застосування ядерної зброї

Читать на русском
Аналітики ISW вважають, що путін озвучує ядерні погрози, щоб перешкодити подальшій підтримці України з боку Заходу.
Getty Image

Путін озвучує ядерні погрози, щоб перешкодити подальшій підтримці України з боку Заходу і підірвати зусилля міжнародної спільноти щодо узгодження свого стратегічного бачення перемоги України.

Про це повідомляє Інститут вивчення війни.

Росія знову погрожує ядерною зброєю: скільки та яких боєголовок у неї є в арсеналіСкільки стратегічних та тактичних ядерних боєголовок має росія в своєму арсеналі – на інфографіці.

Відзначимо, що російський диктатор 20 та 21 червня у своїх виступах наголошував на тому, що рф планує і надалі розвивати свою ядерну тріаду як «гарантію стратегічного стримування і підтримки балансу сил у світі». Також росія розглядає можливість «зниження порогу» застосування ядерної зброї в російській ядерній доктрині.

«Путін, можливо, помилково прирівняв російську поразку в Україні до екзистенційної загрози для російської держави, щоб послатися на «винятковий випадок», коли існуюча російська ядерна доктрина дозволить застосування ядерної зброї», – зазначають фахівці.

У ISW також підкреслили, що заяви російського президента, схоже, є продовженням його інформаційної операції, спрямованої на саботаж зусиль Заходу, спрямованих на вироблення спільної стратегічної мети – рішучої перемоги над російським вторгненням.

Відзначають, що загроза ядерної ескалації є ключовим аспектом здатності росії маніпулювати іноземними лідерами, які приймають рішення. В Інституті вважають дуже малоймовірним, що вона призведе до фактичної ядерної ескалації завдяки ядерним і звичайним засобам стримування.

Нагадаємо, володимир путін на пресконференції під час свого візиту до В'єтнаму заявив, що росія може внести зміни до своєї ядерної доктрини. Це пов'язано з нібито зниженням порогу застосування ядерної зброї із боку Заходу.

Президент Володимир Зеленський вважає, що путін не застосовуватиме ядерну зброю проти України. Він також не вірить у те, що росія може використовувати ядерну зброю проти інших країн.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: