Кого з колишніх та чинних українських чиновників запідозрили у держзраді після початку великої війни

Читать на русском

Українські правоохоронці від початку повномасштабної війни розслідують тисячі кримінальних справ щодо державної зради. Серед підозрюваних – правоохоронці, судді, представники місцевої влади, колишні міністри та народні депутати. На інфографіці «Слово і діло» – найбільш резонансні випадки.

Народні депутати

Підозру в державній зраді отримали 15 народних депутатів різних скликань, переважно з «Опозиційної платформи – За життя» чи колишньої Партії регіонів.

Серед них Вадим Рабінович, Олег Царьов, Олег Волошин, Ренат Кузьмін, Олександр Пономарьов, Володимир Олійник, Ігор Марков, Євген Мураєв, Дмитро Святаш.

Підозрюють у держзраді також чинних народних депутатів Олександра Дубінського та Нестора Шуфрича, обидва перебувають у СІЗО. Шуфрич, за версією слідства, тісно співпрацював та виконував завдання колишнього заступника секретаря РНБО Володимира Сівковича, якого вважають агентом російської ФСБ. Стверджується, що одним із основних завдань Шуфрича була підривна діяльність в інформаційній сфері.

Дубінський, як вважає слідство, входив до складу злочинної організації, сформованої російським ГРУ: завданням було розхитування суспільно-політичної ситуації в Україні та дискредитація держави на міжнародній арені.

Ще один підозрюваний у державній зраді – колишній нардеп Андрій Деркач – також займався дискредитацією іміджу України на міжнародній арені та погіршенням дипломатичних відносин із США.

Підозра в держзраді була оголошена колишньому нардепу Євгену Балицькому, який зараз є губернатором Запорізької області.

Двоє підозрюваних у державній зраді нардепів загинули за різних обставин. Іллю Киву 6 грудня було ліквідовано в Московській області, імовірно Службою безпеки України. Колаборанта Олексія Ковальова застрелили 28 серпня 2022-го в окупованій Голій Пристані.

Мери та голови ОВА

Після початку повномасштабної війни у державній зраді запідозрили дев'ятьох мерів міст.

Серед них, наприклад, колишній мер Києва Леонід Черновецький: як заявили правоохоронці, після вторгнення він поширював матеріали із закликами до зміни кордонів території та державного кордону України.

На співпрацю з росіянами, за версією слідства, пішли мер Святогірська Володимир Бандура, колишній мер Ізюма Олександр Божков, мер Вовчанська Анатолій Степанець, мер Балаклії Іван Столбовий, мер Рубіжного Сергій Хортов, мер Південного Олександр Брюханов.

Підозру в держзраді, зазіханні на територіальну цілісність і недоторканність України оголосили меру Куп'янська Геннадію Мацегорі: в Офісі генпрокурора заявили, що він наприкінці лютого 2022-го здав місто окупантам, а також забезпечив їх транспортом, житлом, пальним та їжею.

8 червня на Мацегору було скоєно замах у російському місті Старий Оскол. Він у комі.

Гауляйтера Херсонської області Володимира Сальдо (колишнього мера Херсона) вже заочно засуджено до 15 років в'язниці за державну зраду.

Крім того, у держзраді підозрюють колишнього голову Херсонської ОДА Миколу Костяка, який допомагав окупантам після вторгнення.

Міністри

Підозри в державній зраді отримали чотири міністри часів Віктора Януковича.

Костянтин Грищенко (ексміністр закордонних справ), Михайло Єжель (ексміністр оборони) та Олександр Лавринович (ексміністр юстиції) отримали підозри за те, що погодили підписання Харківських угод із росією, чим сприяли окупації Криму.

Колишнього міністра освіти Дмитра Табачника вже заочно засуджено на 15 років за державну зраду. Він, зокрема, допомагав окупантам у Запорізькій та Херсонській областях.

Інші чиновники

За державну зраду у 2022 році було затримано президента «Мотор Січі» В'ячеслава Богуслаєва. За версією слідства, після повномасштабного вторгнення він постачав росії двигуни для бойових вертольотів.

У держзраді підозрюють також колишнього начальника управління СБУ у Харківській області Романа Дудіна, колишнього начальника СБУ у Криму Олега Кулініча, колишнього заступника секретаря РНБО Володимира Сівковича.

Кулініч, за версією слідства, співпрацював із російською ФСБ і після початку вторгнення наказав особовому складу залишити місце служби. Дудін, як заявили в СБУ, теж незаконно наказав підлеглим залишити Харків, створив умови для здачі росіянам зброї і самовільно залишив місце несення служби.

Підозри також отримали керівниця Полтавського райсуду Лариса Богомолова, керівник Миколаївської окружної прокуратури Геннадій Герман, колишній голова Державної реєстраційної служби Дмитро Ворона, керівник виправної колонії в Херсоні Євген Соболєв, колишній голова Нацполіції у Вінницькій області Антон Шевцов.

Нагадаємо, раніше «Слово і діло» писало, хто з народних депутатів дев'ятого скликання отримав підозру і за що.

З інфографіки можна дізнатися, як змінювалася кількість злочинів проти нацбезпеки від початку війни у 2014 році.

Також ми писали про ліквідацію колаборантів на окупованих територіях.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: