ЄСПЛ оголосив розгромне рішення для росії щодо порушення прав людини в окупованому Криму

Читать на русском
ЄСПЛ визнав, що Україна довела існування систематичних порушень прав наших громадян від початку окупації росією Криму у 2014 році.
echr.coe.int

Європейський суд з прав людини сьогодні оголосив рішення по суті в першій міждержавній справв в ЄСПЛ «Україна проти росії (щодо Криму)».

Про це повідомила Уповноважена Мін'юсту у справах Європейського суду з прав людини Маргарита Сокоренко у вівторок, 25 червня.

Позови України проти росії у міжнародних судах: які справи перебувають у процесі розглядуУкраїна проти росії у міжнародних судах – у процесі розгляду перебувають справи в ЄСПЛ, Міжнародному суді ООН та Постійній палаті третейського суду.

«ЄСПЛ визнав, що уряд України довів існування систематичних порушень наших громадян з початку окупації росією Криму у лютому 2014 року», – написала вона.

За словами Сокоренко, цим рішенням по суті «зведено нанівець десятирічні розповіді росії, що права людини в Криму дотримуються».

Так, ЄСПЛ встановив одноголосно, що Україна довела існування з боку росії адміністративної практики:

  • зникнень та відсутності ефективного розслідування у цьому зв’язку за статтею 2 Конвенції;
  • жорстокого поводження та незаконних затримань за статтями 3 та 5 Конвенції;
  • незаконного поширення російського законодавства, в результаті чого суди в Криму не можуть вважати такими, що встановлені відповідно до закону, за статтею 6;
  • примусової зміни українського громадянства на російське за статтею 8 Конвенції;
  • систематичних масових обшуків в порушення статті 8;
  • примусове переміщення на територію рф засуджених в порушення статті 8;
  • нападів та переслідування релігійних лідерів, які не належали до РПЦ, обушків та конфіскації майна у цьому зв’язку в порушення статті 9;
  • закриття неросійских медіа, в тому українських та кримськотатарських телестанцій, постійні переслідування та напади на журналістів в порушення статті 10;
  • заборона мирних зібрань та протестів та напади і переслідування їх організаторів в порушення статті 11 Конвенції;
  • експропріація приватного майна в порушення статті 1 Першого протоколу;
  • закриття українських та кримськотатарських класів в супереч статті 2 Першого протоколу;
  • порушення права на свободу на пересування між окупованою територією Криму та материковою частиною України;
  • дискримінація кримських татар
  • порушення прав політичних в’язні, неможливості їх повернення в Україну та жорстокого поводження з ними на окупованого Криму та території рф.

Сокоренко нагадала, що у січні 2021 року рішенням щодо прийнятності у Кримській справі ЄСПЛ та Україна знесли версію росії щодо «волевиявлення» та «законного приєднання Криму до складу рф».

«Це рішення є першим, в якому міжнародна судова інстанція визнала рф відповідальною за політику масштабних та систематичних порушень різноманітних прав та свобод людини на тимчасово окупованій території АР Крим та м. Севастополь», – додала вона.

За словами Сокоренко, сьогоднішнє рішення унікальне – ряд висновків та порушень за Конвенцією сьогодні ЄСПЛ визнав вперше в своїй практиці.

Зазначимо, 31 січня 2024 року Міжнародний суд ООН оголосив фінальне рішення по суті у справі України проти росії, яке включало звинувачення щодо фінансування тероризму та порушення прав меншин в анексованому Криму.

У листопаді минулого року росію вперше в історії не обрали до Міжнародного суду ООН.

Нагадаємо, Україна подала до ЄСПЛ вже не один позов проти росії. Так, ще у березні 2022 року Європейський суд із прав людини повторно заборонив росії продовжувати обстріли цивільної інфраструктури в Україні.

У червні того ж року ЄСПЛ прийняв нову скаргу України проти росії. У липні 2023 року росія програла у ЄСПЛ справу за своїм позовом проти України.

Минулого тижня ЄС продовжив санкції проти Кремля за анексію Криму.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: