Засновника WikiLeaks Джуліана Ассанжа звільнили з в'язниці

Читать на русском
Засноване Ассанжом видання, наголосило, що його визволення - це результат глобальної кампанії, яка охопила борців за свободу преси, законодавців і лідерів усього політичного спектру, аж до ООН.
фото: coe.int

У понеділок ввечері засновника WikiLeaks Джуліана Ассанжа звільнили з британської в'язниці, він вилетів з Великої Британії до Австралії.

Про це WikiLeaks повідомляє на сторінці в X.

«Він покинув в'язницю суворого режиму Белмарш вранці 24 червня, провівши там 1901 день. Він був звільнений під заставу Високим судом Лондона і в другій половині дня був звільнений в аеропорту Станстед, де сів на літак і покинув Великобританію», - йдеться у повідомленні.

Засноване Ассанжом видання, наголосило, що його визволення - це результат глобальної кампанії, яка охопила борців за свободу преси, законодавців і лідерів усього політичного спектру, аж до ООН.

Це створило умови для тривалих переговорів з Міністерством юстиції США, що призвело до угоди, «яка ще не була офіційно завершена».

Як повідомляє CNN, Ассанж погодився визнати себе винним у злочині, пов’язаному з його можливою роллю в одному з найбільших порушень урядом США секретних матеріалів, у рамках угоди з Міністерством юстиції США, яка дозволить йому уникнути ув’язнення в Сполучених Штатах.

Зазначимо, що засновника Wikileaks розшукують у США за публікацію тисяч секретних документів у 2010 та 2011 роках. Ассанжу висунуто звинувачення за 18 пунктами з боку уряду США, яке звинувачує його в змові з метою злому військових баз даних США для отримання конфіденційної секретної інформації, яку пізніше опублікували на веб-сайті Wikileaks.

У травні 2019 року Ассанж був ув'язнений на 50 тижнів за порушення умов виходу під заставу, коли він втік до посольства Еквадору в Лондоні, де потім переховувався майже сім років.

Він був заарештований 11 квітня 2021 року британською поліцією, оскільки влада Еквадору скасувала рішення про надання Ассанжу громадянства країни.

При цьому, прибічники Ассанжа заявляють, що документи, які просочилися, розкривають правопорушення військових США, і він діяв як журналіст, а не шпигун.

Нагадаємо, що у січні 2021 року суд у Лондоні відмовив американській владі в екстрадиції Ассанжа, оскільки у в'язня спостерігаються симптоми депресії та схильність до суїциду.

Наприкінці того ж року суд Лондона дозволив екстрадувати Ассанжа до США.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: