НАБУ і САП викрили чергову організовану групу на «Укрзалізниці»

Читать на русском
Антикорупційні органи правопорядку викрили п'ятьох осіб на заволодінні коштами одного з підрозділів УЗ.
фото: НАБУ і САП

Національне антикорупційне бюро та Спеціалізована антикорупційна прокуратура повідомили про підозру п'ятьом особам, які заволоділи 17,1 млн грн філії «Центр з ремонту та експлуатації колійних машин» АТ «Укрзалізниця».

Про це повідомляють прес-служби НАБУ і САП.

За інформацією «Слово і діло», йдеться про колишнього начальника виробничого структурного підрозділу «Черкаський колійний ремонтно-механічний завод» філії ЦРЕКМ УЗ Романа Желізняка та ще чотирьох осіб.

«Спеціалізованою антикорупційною прокуратурою спільно з працівниками НАБУ та СБУ викрито організовану злочинну групу, яка упродовж 2021–2022 років заволоділа грошовими коштами АТ «Укрзалізниця» шляхом зловживання службовими особами ВСП «Черкаський колійний ремонтно-механічний завод» філії «Центр з ремонту та експлуатації колійних машин» АТ «Укрзалізниця» своїм службовим становищем. Наразі про підозру повідомили п'ятьом учасникам організованої групи, а її керівника затримано у порядку ст. 208 КПК України», – інформують органи.

У САП додали, що про підозру повідомили: керівнику організованої злочинної групи; двом керівника структурного підрозділу АТ «Укрзалізниця»; службовій особі цього ж структурного підрозділу та ще одному працівнику підрозділу.

За даними слідства НАБУ, у 2021 році колишній директор виробничого структурного підрозділу «Черкаський колійний ремонтно-механічний завод» філії УЗ з метою протиправного збагачення утворив організовану групу з-поміж чинних та колишніх співробітників заводу.

Впродовж квітня 2021 - лютого 2022 років він домігся обрання наперед визначених компаній переможцями закупівлі послуг з ремонту колійних машин. Проте такий ремонт фактично не проводився, а члени організованої групи підробляли документи, які свідчили про начебто виконання робіт низкою підприємств з ознаками фіктивності. Як наслідок, «Укрзалізниця» зазнала збитків на суму 17,1 млн грн, якими заволоділи учасники злочину.

Нагадаємо, НАБУ і САП затримали колишнього радника Офісу президента Артема Шила. Пізніше йому та іншим фігурантам повідомили про підозру. За версією слідства, Шило, посадовці АТ «Укрзалізниця» та інші співучасники забезпечили визначення приватної компанії постачальником силових трансформаторів за завищеною вартістю. Трансформатори закупили в Узбекистані і поставили до Болгарії, де їх уже купила приватна компанія, яка контролюється громадянином Білорусі, який часто відвідує росію.

Надалі ці трансформатори закупила УЗ за завищеною вартістю, що завдало компанії 94,8 млн грн збитків. Цими коштами заволоділа організована група і розпорядилася на власний розсуд.

Також Шилу повідомили про підозру в організації заволодіння коштами УЗ при закупівлі кабелів.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: