Засновник WikiLeaks Ассанж офіційно вийшов на свободу після угоди із США

Читать на русском
Засновник WikiLeaks Джуліан Ассанж визнав в американському суді провину в розголошенні військових секретів і був офіційно звільнений, як і було погоджено з владою США.
Reuters

Засновник WikiLeaks Джуліан Ассанж визнав в американському суді провину в незаконній змові з метою отримання та розповсюдження секретної інформації та, згідно з досягнутими раніше домовленостями з владою, був звільнений.

Про це повідомляє CNN.

Засідання суду проходило у федеральному окружному суді Північних Маріанських островів (територія США) на острові Сайпан у Тихому океані, куди Ассанж прибув із британської столиці.

«Фактично я винен за цим звинуваченням», – заявив Ассанж суду на Сайпані.

Ассанж через «глибоку недовіру» до США, яких він навіть звинувачував у підготовці його вбивства, не захотів вступати на континентальну частину країни. Тому прокурори вимагали, щоб усі судові розгляди відбулися в один день у Федеральному суді на Сайпані.

У Міністерстві юстиції погодилися, що це має сенс з точки зору логістики: острови знаходяться ближче до Австралії, куди Ассанж зрештою вирушить після завершення свого судового розгляду.

У своєму вироку суддя Рамона Манглона заявила, що Ассанж має право на залік терміну, відбутого за його ув'язнення у британській в'язниці. «Схоже, що ваш 62-місячний ув'язнення є справедливим і розумним. Ви зможете вийти із цієї зали суду вільною людиною. Я сподіваюся, що миру буде відновлено», – наголосила вона.

Після звільнення Ассанжа Міністерство юстиції США заявило, що йому заборонено повертатися до Штатів без дозволу «відповідно до угоди про визнання провини».

Нагадаємо, Джуліан Ассанж у 2006 році заснував сайт WikiLeaks. В 2010 році він опублікував там секретні документи США, пов'язані з війною в Іраку та Афганістані. Цього ж року Швеція розпочала розслідування проти Ассанжа через звинувачення у сексуальному насильстві.

Через два роки Ассанж попросив політичного притулку в посольстві Еквадору на заході Лондона. Він залишався там майже сім років, доки в 2019 році столична поліція не увійшла туди на підставі ордера на екстрадицію Міністерства юстиції США.

Спочатку йому пред'явили 18 кримінальних звинувачень, пов'язаних з публікацією його організацією величезної кількості конфіденційної інформації. У 2021 році Ассанж був заарештований британською поліцією, оскільки влада Еквадору скасувала рішення про надання йому громадянства.

Увечері 24 червня 2024-го Ассанжа було звільнено з британської в'язниці. Він пішов на угоду з американською владою.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: