У Болівії спроба військового перевороту – Reuters

Читать на русском
26 червня болівійські війська захопили центр столиці та на броньованому автомобілі протаранили вхід до президентського палацу.
Фото: Reuters

Болівійські збройні сили захопили центральну площу столиці в середу, 26 червня. Броньований автомобіль протаранив вхід до президентського палацу, а за ним увірвалися солдати.

Про це повідомляє Reuters.

Президент Болівії Луїс Арсе, який незабаром мав звернутись до нації, засудив «нерегулярну мобілізацію» деяких армійських підрозділів у Ла-Пасі та зажадав демобілізації військ.

«Якщо ви поважаєте лінію військового командування, виведіть усі ці сили прямо зараз. Це наказ», — сказав Арсе.

Колишній лідер Ево Моралес звинуватив високопоставленого генерала Хуана Хосе Зунігу в організації державного перевороту.

Озброєні солдати та бронетехніка зібралися на центральній площі Мурільо, де розташовані президентський палац і Конгрес. Свідок Reuters бачив, як бронемашина в'їхала у двері президентського палацу і вбігли солдати.

«Три начальники збройних сил прийшли, щоб висловити наше занепокоєння. Буде новий кабінет міністрів, безперечно, все зміниться, але наша країна не може більше так продовжувати», - сказав генерал Зуніга місцевому телеканалу.

Зуніга звернувся до журналістів на площі перед штурмом національного палацу.

«Припиніть руйнувати, припиніть зубожіння нашої країни, припиніть принижувати нашу армію», — сказав він в оточенні солдатів, наполягаючи на тому, що вжиті дії були підтримані громадськістю.

Моралес, голова правлячої соціалістичної партії MAS, заявив, що його прихильники мобілізуються на підтримку демократії. Він звинуватив Зунігу в прагненні організувати державний переворот і оголосив про загальну зупинку роботи, включаючи заклик до блокування доріг.

«Ми не дозволимо збройним силам порушувати демократію і залякувати людей», - сказав Моралес.

Громадська підтримка Арсе та демократії Болівії надійшла від регіональних лідерів, у той час як навіть консервативні політичні опоненти в Болівії, включаючи ув’язнену екс-президентку Жанін Анез, різко засудили військові дії.

«Ми рішуче засуджуємо спробу державного перевороту в Болівії. Наша цілковита підтримка та підтримка президента Луїса Альберто Арсе Катакори», — заявив президент Мексики Андрес Мануель Лопес Обрадор.

Нагадаємо, 27 липня 2023 року У Нігері стався військовий переворот. Військові оголосили по національному телебаченню про повалення президента Мохамеда Базума та блокували президентський палац у Ніамеї.

У травні 2024 року стало відомо, що російські війська увійшли на базу американських військових у Нігері. Це сталось після рішення військових, які керують західноафриканською державою, вигнати майже 1000 американських військовослужбовців з країни.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: