Поблизу Запорізької АЕС знищили одну зі станцій радіаційного моніторингу – МАГАТЕ

Читать на русском
Через обстріл та пожежу цього тижня була зруйнована станція зовнішнього радіаційного моніторингу біля Запорізької АЕС.
Укрінформ

Через обстріл та пожежу цього тижня була зруйнована станція зовнішнього радіаційного моніторингу біля Запорізької АЕС.

Про це йдеться у заяві гендиректора МАГАТЕ Рафаеля Гроссі.

Ядерний терор: як часто росія обстрілює Запорізьку АЕСРосія з березня тероризує Україну та весь світ, обстрілюючи Запорізьку АЕС, що загрожує масштабною катастрофою. Динаміка обстрілів – на інфографіці.

«Запорізька атомна електростанція повідомила, що станцію зовнішнього радіаційного моніторингу було зруйновано внаслідок обстрілу та пожежі цього тижня, що ще більше знизило ефективність її можливостей за межами майданчика для виявлення та вимірювання будь-яких радіоактивних викидів під час надзвичайної ситуації», – йдеться у повідомленні.

Відомо, що з 14 станцій радіаційного моніторингу в 30-кілометровій зоні навколо ЗАЕС чотири повністю втрачені, а ще деякі не працювали в різні періоди часу через пошкодження.

«Втрата однієї станції радіаційного моніторингу не має прямого впливу на безпеку на ЗАЕС, але вона є частиною безперервної ерозії низки заходів безпеки під час війни, що залишається джерелом глибокого занепокоєння», – додав гендиректор МАГАТЕ.

Нагадаємо, 14 червня на окупованій Запорізькій АЕС склалася небезпечна ситуація. Якщо при відключенні електроенергії в генераторах станції закінчиться пальне, то станеться катастрофа, як у Фукусімі.

Раніше міністр енергетики України Герман Галущенко назвав абсурдним намір росії перезапустити тимчасово окуповану Запорізьку атомну електростанцію.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: