Якими країнами світу ніколи не керували жінки

Читать на русском

Всесвітній економічний форум прогнозує, що за нинішніх темпів прогресу всьому світу знадобиться 134 роки або п'ять поколінь для досягнення рівності між чоловіками та жінками. Одним із показників рівності є ґендерний паритет у політиці. В останні роки ситуація у цій сфері покращується, але жінки все одно недостатньо представлені на всіх рівнях влади. Наприклад, станом на початок року жінки обіймали лише 23% міністерських посад. І лише 26 країн зараз очолюються жінками. При цьому, за даними ООН, у 113 країнах світу вони ніколи не обіймали посади глави держави чи уряду: «Слово і діло» вирішило на карті показати, що це за країни.

У яких країнах світу пост глави держави чи уряду ніколи не обіймала жінка – на інфографіці.
Жінки на головних посадах у країніСлово і ділоЗображення максимального розміру (відкриється в новому вікні)

У Європі жінки ніколи не керували Албанією, Іспанією, Монако, Ліхтенштейном, Андоррою, Люксембургом, Нідерландами, Чехією, Чорногорією.

З зрозумілих причин жінки ніколи не стояли на чолі таких ісламських країн як Афганістан, Іран, Ірак, Оман, ОАЕ та Саудівська Аравія.

У таких диктаторських країнах, як росія, Сирія, Білорусь, Північна Корея, у жінок теж не було можливості очолити державу. Жінок також не було на чолі Китаю, Азербайджану, Вірменії, Казахстану, Таджикистану, Туреччини, Узбекистану, Туркменістану.

Також в Азії жінки ніколи не керували, зокрема, Японією, Єменом, Ліваном, Малайзією, Катаром.

У багатьох країнах Африки жінка не мала можливості стати президентом або главою уряду – в Алжирі, Анголі, Беніні, Ботсвані, Буркіна-Фасо, Гамбії, Гані, Гвінеї, ДР Конго, Еритреї, Єгипті, Замбії, Зімбабве, Лівії, Мавританії, Марокко, Південній Африці, Тунісі, Судані, Нігерії та інших.

У США ніколи не було жінки-президента. Камалла Гарріс стала першою жінкою на посаді віцепрезидента.

Нагадаємо, з інфографіки можна дізнатися, в яких країнах жінки обіймають посаду президента чи прем'єра.

Також «Слово і діло» дослідило, яка ситуація з рівноправністю чоловіків та жінок у Європі та як вона змінювалася в Україні.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: