Швейцарський суд виправдав колишнього нардепа Мартиненка

Читать на русском
Апеляційна інстанція швейцарського суду підтримала скаргу сторони захисту на обвинувальний вирок колишньому члену парламенту.
фото: Радіо Свобода

Апеляційна палата Федерального кримінального суду Швейцарії виправдала колишнього народного депутата Миколу Мартиненка від звинувачень у відмиванні грошей через відсутність достатньо юридично доведених предикатних злочинів, пов'язаних із відмиванням грошей у Чехії чи Україні.

Про це йдеться у прес-релізі суду від 28 червня.

Як відомо, 26 червня 2020 року суд у Швейцарії визнав винним у відмиванні коштів колишнього народного депутата України Миколу Мартиненка. Разом із ним засудили Павла Скаленка, якому слідство в Україні відводить роль «правої руки» Мартиненка. Їм обом призначили покарання у вигляді ув'язнення: 28 місяців, 12 з яких – «безумовного відбування» Мартиненку, а Скаленку – 24 місяці. Сторона захисту подала скаргу на це рішення.

«Через відсутність достатньо юридично доведених предикатних злочинів, пов'язаних із відмиванням грошей у Чехії чи Україні, Апеляційна палата Федерального кримінального суду виправдовує двох українських обвинувачених, визнаних винними в першій інстанції, у тому числі колишнього українського парламентарія Миколу Мартиненка, за звинуваченням у відмиванні грошей. Відповідно буде скасовано арешт активів на суму близько 3,6 млн швейцарських франків», – інформує Апеляційна палата.

У суді вказують, що таке рішення ухвалили після вивчення додаткових доказів. Зокрема, після допиту колишніх посадових осіб оператора української атомної електростанції НАЕК «Енергоатом» та підпорядкованого відділу «Атомкомплект», а також співробітника чеської фірми ŠKODA JS. Також суд узяв до уваги виправдувальний вирок у Чехії від 18 березня 2024 року щодо пов'язаних обставин справи.

Вказаний вирок можна оскаржити.

Нагадаємо, українські органи правопорядку обвинувачують Мартиненка в організації заволодіння коштами НАЕК «Енергоатом». Наразі ця справа перебуває на розгляді Вищого антикорупційного суду.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: