Гетманцев прокоментував інформацію про загрозу дефолту для України

Читать на русском
Повноцінного дефолту України не буде, навіть якщо до 1 серпня не буде угоди про реструктуризацію боргу, заявив Гетманцев.
Фото: РБК-Україна

Повноцінного дефолту України не буде, навіть якщо до 1 серпня влада не встигне домовитися з кредиторами про реструктуризацію боргу.

Так статтю у виданні The Economist прокоментував голова парламентського комітету з питань фінансів та податкової політики Данило Гетманцев.

Як змінювався розмір держборгу України під час повномасштабної війниНа інфографіці – як під час повномасштабної війни змінювався розмір державного боргу України.

Раніше видання Economist написало, що Україна має місяць (мораторій на виплати приватним іноземним власникам облігацій закінчується 1 серпня), щоб домовитися з кредиторами про реструктуризацію боргу і уникнути дефолту.

Гетманцев нагадав, що зараз тривають переговори щодо реструктуризації боргу з комерційними кредиторами, власниками єврооблігацій на суму близько 20 млрд доларів.

«Всі розуміють, що війна продовжується. Україна 60% свого бюджету витрачає на сектор безпеки і оборони, і не зможе собі дозволити обслуговувати цю частину державного боргу. Бо якщо взяти тільки єврооблігації, то у найближчі 4 роки (2024-2027) ми маємо виплатити близько 13,5 млрд доларів відсотків і тіла кредиту з них, в тому числі у 2024 році – 4,5 млрд доларів», – написав він.

З огляду на те, що таких коштів у бюджеті України немає, нардеп прогнозує, що угода у будь-якому випадку буде. Питання в тому, чи це буде повноцінна реструктуризація (зі списанням основної частини боргу) чи продовження відстрочки за виплатами, що діє останні два роки.

При цьому Гетманцев допускає, що сторони можуть фізично не встигнути зафіксувати угоду до 1 серпня. У такому разі це може бути певним чином відображено рейтинговими агенціями як технічний дефолт. Але, наголосив він, принципово нічого не зміниться – повноцінного дефолту не буде.

«Ринки і так розуміють, що допоки триває війна і не має визначеності щодо її завершення, ми не зможемо обслуговувати борги за євро-облігаціями на звичайних умовах. Тобто хто що не говорив де-юре – ми не є і не будемо у стані дефолту, бо змогли договоритись із кредиторами і перенести виплати. І в цьому плані дуже важливо, щоб Україна і надалі діяла як передбачуваний боржник», – написав нардеп.

Гетманцев наголосив, що у повноцінному дефолті ні кредитор, ні боржник не зацікавлені.

Нагадаємо, в 2022 році іноземні кредитори, щоб не допустити дефолту, теж відстрочили виплати України за зовнішнім боргом на 20 мільярдів доларів.

«Слово і діло» раніше писало, як під час повномасштабної війни змінювався розмір державного та гарантованого державою боргу країни.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: