Більшість європейців вважають, що Україна не переможе росію на полі бою – опитування

Читать на русском
Європейці скептично ставляться до перемоги України над росією на полі бою, показали результати дослідження.
The New York Times

У той час як більшість українців вірять у перемогу над російськими військами, європейці налаштовані скептичніше – більшість не вірять у перемогу України на полі бою.

Це результати дослідження Європейської ради з міжнародних відносин (ECFR), проведеного в Україні та 14 країнах Євросоюзу.

Скільки європейців готові захищати свою країну зі зброєю в руках у разі війниЧи готові мешканці Німеччини, Польщі, Литви, Естонії та Британії захищати свою країну зі зброєю в руках у разі вторгнення – на інфографіці результати опитувань.

58% українців вважають найбільш вірогідним закінченням війни перемогу своєї країни, 30% вважають, що війна закінчиться врегулюванням. І лише 1% вірить у перемогу росії.

При цьому серед 14 країн ЄС, де проводилося опитування, лише в Естонії переважала думка (38%), що Україна виграє беззастережно. Загалом від третини до половини опитаних вважають, що війна закінчиться мирним врегулюванням.

Проте більшість у Швеції та Польщі хотіли б, щоб Європа допомагала Україні боротися доти, доки не буде повернуто всю її територію. Більшість в Італії (53%), Греції (54%) та Болгарії (63%) виступили проти цього: вважають, що збільшувати поставки зброї в Україну є поганою ідеєю. Загалом Італія виявилася найбільшою європейською державою, яка найменш підтримувала Україну.

В іншій групі країн, включаючи Чехію, Францію, Німеччину, Нідерланди, Іспанію та Швейцарію, відсутній національний консенсус щодо війни та ролі ЄС. У жодній країні, навіть войовничо налаштованій, не було підтримки відправлення військ в Україну.

Європейці також розділилися у думках щодо прийняття України до ЄС. Найбільше це підтримують Португалія, Естонія, Швеція, Іспанія та Польща, а найбільш скептичні — Німеччина, Болгарія, Чехія та Франція.

Нагадаємо, січневе опитування показало, що лише один із 10 європейців у 12 країнах вірить у перемогу України над росією на полі бою.

Майже половина українців, водночас, вважає, що Захід втомився від війни.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: