Російські олігархи додатково заробили 11 млрд доларів на підйомі військової економіки – Bloomberg

Читать на русском

Російські олігархи отримали 11,3 млрд доларів дивідендів на тлі ослаблення економічної невизначеності через війну.
Getty Images

Російські олігархи отримали більше трильйона рублів (11,3 млрд доларів) дивідендів у 2023 році та першому кварталі 2024-го на тлі пом'якшення економічної невизначеності через війну рф проти України.

Це дані агентства Bloomberg про дивіденди.

Як за час повномасштабної війни змінилися статки російських мільярдерівАктиви більшості російських мільярдерів зменшилися під час повномасштабної війни. У кого і скільки – на інфографіці.

Ключовий акціонер та колишній президент нафтового гіганта «Лукойл» Вагіт Алекперов очолив список: він отримав 2,11 млрд доларів дивідендів. При цьому він перебуває під санкціями Великої Британії та Австралії, але не США та Євросоюзу.

Мільярдери Олексій Мордашов із ПАТ «Северсталь» та Володимир Лісін із ПАТ «Новолипецький металургійний комбінат» отримали 1,68 млрд і 1,37 млрд доларів відповідно. Мордашов перебуває під санкціями США, Британії та ЄС, а ось Лісін не підпадає під жодні серйозні обмеження.

До списку також увійшли соратники володимира путіна – мільярдери Геннадій Тимченко та Тетяна Литвиненко, яка отримала частку у ПАТ «ФосАгро» до того, як її чоловік потрапив під санкції США у 2023 році. Володимир Литвиненко є ректором Санкт-Петербурзького гірничого університету, де путін отримав докторський ступінь у 1997 році. Він також був керівником його кампанії у місті під час трьох виборів.

Агентство нагадує, що багато компаній у 2022 році призупинили виплату дивідендів через невизначеність, яка послідувала за повномасштабним вторгненням росії в Україну. Але побоювання не виправдалися – російська економіка поступово адаптувалася до нових умов та відновилася на тлі розширення оборонної промисловості.

Багато експортерів сировинних товарів відновили виплату дивідендів після реструктуризації свого бізнесу та переорієнтації продажів на ринки Китаю, Індії та інших країн Глобального Півдня.

Нагадаємо, із інфографіки «Слово і діло» можна дізнатися, яке майно російських бізнесменів конфіскували в Україні через суд.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: