Трикутник «виробник-держава-армія»: наскільки ефективною є співпраця у виробництві дронів

Читать на русском
У військових наразі немає дефіциту щодо отриманням базових дронів від держави, проте досить часто отримані БПЛА не відповідають актуальним потребам на фронті.
фото УП

Велика кількість дронів, які нині розробляються виробниками, вже непотрібні на фронті, адже вони не відповідають моментальним запитам.

Про це в інтерв’ю проєкту «Жовті кеди» заявив один з керівників компанії-виробника дронів, що має 7 державних оборонних замовлень, ветеран бойових дій і колишній співробітник «Укроборонпрому» Олег Болдирєв, відомий як Мартин Брест.

Закупівля дронів: як держава обирає виробниківНа інфографіці Слово і діло – як працює отримання державного замовлення на виробництво безпілотників.

За його словами, держава здебільшого не оплачує розробку, а тільки купує готовий товар. Натомість виробники втрачають час на пошук інвестицій для розробки. На переконання Болдирєва, це заважає Україні обійти ворога.

«Нам не оплачують розробку. Можливо є такі випадки в Україні, але, скоріш за все, вони поодинокі. В нас немає притомних воєнних інституцій, які б займалися вивченням питання. У нас «яким дроном буде воювати завтра військовий» вирішую я...І такі самі, як я, розробники...Вони спілкуються не з тими, хто управляє, не з тими, хто дає гроші, а з тими, хто застосовує – з експлуатантами», – заявив він.

Водночас командир батальйону 414 ОПУБАС Морської піхоти Роберт Бровді, більш відомий як засновник і командир підрозділу «Птахи Мадяра», у недавньому інтерв’ю Військовому телебаченню України Армія TV, заявив, що для результативного використання дронів, наданих державою, їх доводиться кастомізувати, витрачаючи час та велику кількість грошей. Проте дефіциту із отриманням базових дронів від держави, військові не мають.

«Тушку від держави ми отримуємо в належній кількості… Мені треба тисячу дронів – я пишу відповідне звернення і ці тисячу дронів отримую. Потім мені потрібно 34 хвилини на конвеєрі, легального інженера на одну штуку, щоби їх привести до боєздатності. Мені треба купити плату асоціації, мені треба переоснастити боєприпас, мені треба купити всі радіодеталі, щоб кастимізувати той дрон по частотах, щоб п...р його не збив на перших же ста метрах. Мені треба додати до нього наземні станції, льотний ретранслятор, щогли, кабелі, старлінки...щоб той дрон від отриманого з заводу до вбитого п...ра став справжньою зброєю», – пояснив Бровді.

За його словами, військові у деяких підрозділах обходяться і базовими FPV або Maviс, проте «Птахи Мадяра» навчають їх, що саме варто змінювати від заводського налаштування, «щоб збільшити відстань, збільшити вантажопідйомність, забезпечити захист від враження системами радіоелектронної боротьби, забезпечити захист від виявлення системами радіоелектронної розвідки. І досягнути більш ймовірного результату зі знищення цілі, а не просто долетіти і «здубоніти» там, бо у тебе не вибухнув боєприпас».

Нагадаємо, в уряді заявили, що протягом півтора року Україна наростила виробництво у сто разів, план на 2024-й – випустити до двох мільйонів дронів. «Слово і діло» розбиралося, як працює отримання контракту від держави.

Також ми писали, що виробники дронів занепокоєні проблемами з бронюванням своїх інженерів та інших важливих фахівців.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: