Дослідники попереджають, що збільшення військових витрат НАТО шкодить клімату – Guardian

Читать на русском
Літаки, військові бази, логістичні центри, збільшення кількості військової техніки в країнах НАТО призводить до забруднення довкілля та зростання викидів СО2.
Фото: AP

Збільшення військових бюджетів країн НАТО шкодить клімату. Минулого року члени Альянсу виділили 1,3 трлн доларів на оборону, що згодом призвело до викидів близько 233 млн тонн парникових газів.

Про це, як повідомляє The Guardian, йдеться у звіті трьох міжнародних дослідницьких груп – британських Transnational Institute та Tipping Point North South, а також нідерландської Stop Wapenhandel.

Як за час війни в Україні виросли оборонні витрати країн НАТОРекордна кількість країн НАТО виконає цільовий показник видатків на оборону. Як витрати зросли з 2014 року – на інфографіці.

«Наше дослідження показує, що військові витрати збільшують викиди парникових газів, відволікають критично важливе фінансування від заходів боротьби зі зміною клімату і консолідують торгівлю зброєю, яка підживлює нестабільність під час кліматичних змін», – йдеться у звіті.

Військові витрати зазвичай є джерелом великої кількості викидів. Літаки, військові бази та логістичні центри споживають величезну кількість викопного палива. Військова техніка повинна регулярно експлуатуватися та обслуговуватися, щоб залишатися боєздатною – все це призводить до забруднення.

За оцінками авторів, загалом військові бюджети країн НАТО на 2023 рік призвели до викидів близько 233 млн метричних тонн парникових газів, що перевищує загальний річний обсяг викидів парникових газів Колумбії або Катару.

Додаткове збільшення військових витрат країн Альянсу призведе до зростання викидів в атмосферу на 31 млн метричних тонн – це вплине на потепління на планеті.

Автори доповіді вважають, що справжніми бенефіціарами різкого збільшення видатків на оборону є виробники зброї

«На небезпечній планеті не може бути безпечної країни або альянсу», – зазначив один із співавторів звіту.

Нагадаємо, що рекордні 23 країни НАТО досягають цільового показника видатків на оборону у розмірі 2% ВВП.

Польща пропонувала Альянсу збільшити витрати на оборону з 2% до 3% ВВП.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: