Антикорупційний суд розгляне позов про конфіскацію активів Медведчука

Читать на русском
Антикорупційний суд отримав він Мін'юсту позов про застосування санкції до кума лідера російської федерації.
фото: panoptikon.org

Вищий антикорупційний суд розгляне позов про конфіскацію активів колишнього народного депутата від забороненої фракції «Опозиційна платформа - За життя» Віктора Медведчука та його дружини Оксани Марченко.

Таке рішення 8 липня ухвалив ВАКС, повідомляє «Слово і діло».

«Прийняти до розгляду позовну заяву і відкрити провадження в адміністративній справі за позовом Міністерства юстиції України до (Віктора Медведчука та Оксани Марченко – ред.) про застосування санкції, передбаченої пунктом 1-1 частини 1 статті 4 Закону України «Про санкції», – йдеться в рішенні.

Зокрема, Мін'юст просить конфіскувати такі активи подружжя, якими вони володіють прямо та опосередковано: 24 автомобіля; літак Gulfstream G650 і гвинтокрил Bell-427; прогулянкове судно «Романс 1» (типу Azimut benetti spa); більше 20 об'єктів нерухомості; корпоративні права 22 юридичних осіб (обленерго, телеканали тощо), майнові права на вісім торгівельних марок, грошові кошти Медведчука та Марченко, більше 1000 одиниць історико-культурних та матеріальних цінностей (годинники, ювелірні вироби, картини, гарнітури, предмети інтер'єру, залізничний вагон-ресторан з меблями).

Нагадаємо, Медведчуку ще до повномасштабного російського вторгнення повідомили про підозру в держзраді та розграбуванні національних ресурсів. У 2021 році його посадили під домашній арешт, однак йому вдалося втекти. Колишнього нардепа затримали 12 квітня 2022 року, а вже у вересні Медведчука обміняли на українських військовополонених.

У СБУ пояснили, що його обмін не перешкоджатиме розгляду справ у суді та призначенню покарання.

10 січня 2023 року президент Володимир Зеленський позбавив українського громадянства чотирьох народних депутатів, серед яких був Медведчук. За три дні Верховна рада позбавила його мандата.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: