Литва скасовує безкоштовне навчання для студентів-біженців з України: причина

Читать на русском
Влада Литви ухвалила рішення закрити програму безкоштовного здобуття вищої освіти для українських біженців.
Фото: agrarausbildung-ukraine.net

Влада Литви ухвалила рішення закрити програму безкоштовного здобуття вищої освіти для українських біженців.

Про це повідомляє LRT із посиланням на міністерство освіти.

Війна в Україні: як змінювалася кількість біженців, які планують повернутись додомуКількість біженців, які планують повернутися до України, зменшилась. Докладніше – на інфографіці.

У міністерстві зазначили, що з таким проханням виступила українська сторона, оскільки в Україні діє безліч вищих навчальних закладів, і зараз «немає потреби переводити навчання в інше місце».

«Ми організовуємо всі заходи допомоги громадянам України, які проживають у Литві, у відповідь на потреби української держави, у співпраці та без заохочення відтоку людей з України», – зазначено у повідомленні.

Починаючи вже з цього року, на українців, які склали випускні іспити у Литві, поширюватимуться ті самі загальні правила надходження, що й на громадян Литви. Водночас деякі заклади вищої освіти країни – Вільнюський коледж, Вільнюський технічний університет ім. Гедімінаса та Університет Вітовта Великого (VDU) – вирішили продовжити повністю або частково фінансування навчання українських студентів.

Нагадаємо, нещодавно президент Володимир Зеленський заявив, що українські біженці мають повернутися на батьківщину та взяти участь у відновленні країни.

А глава МЗС Дмитро Кулеба зазначав, що влада має знайти «правильні слова» у спілкуванні з громадянами, які виїхали з України у зв'язку з повномасштабним вторгненням росії.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: